El PSC de Girona demana al govern canviar un model de pressupostos participatius fallit

La portaveu del grup municipal socialista, Sílvia Paneque, demana la creació d’un òrgan tècnic d’experts on participin també entitats i associacions de la ciutat que plantegi un nou model de pressupostos participats.

La portaveu del grup municipal dels socialistes de Girona, Sílvia Paneque, ha demanat avui al govern una profunda reflexió i adoptar els canvis pertinents dels pressupostos participats de Girona. Sílvia Paneque creu que hi ha d’haver una voluntat de diàleg i d’entesa a Girona prou forta per a trobar fórmules de participació més aconseguides, eficaces, atractives i exitoses que l’actual model i, per això, demana començar un diàleg conjunt amb tots els grups polítics per donar solucions.

Els índexs de participació, les obres no executades i alguns desacords provocats als barris per mal funcionament demostren que l’Ajuntament de Girona ha d’obrir un procés de reflexió i de canvi profund dels pressupostos participats. Aquests problemes no són els únics que el model actual de pressupostos participats té, ja que se n’hi afegeixen d’altres de greus com criteris inestables d’acceptació de projectes, processos deliberatius amb els veïns molt poc participats, inclusió de propostes que haurien de figurar en els pressupostos ordinaris o bé divisions veïnals dilucidades amb el vot entre propostes que bé podrien ser complementàries.

La portaveu Paneque s’ha mostrat confiada que l’experiència dels pressupostos participats pot trobar un model més aconseguit per arribar a més gent i generar un major consens. Ha apuntat que “la ciutat de Girona té la sort de comptar amb teòrics i professionals de la participació i, en tot això, la Universitat de Girona hi pot tenir un paper important per a la ciutat”. La socialista està convençuda que Girona pot tenir un òrgan tècnic de participació eficient i un organisme de representació general de tots els barris de Girona, on hi hagi representants del conjunt d’entitats i d’associacions de la ciutat. “Al final és tan important tenir en compte que la gent del barri participa en la construcció del barri com que tots junts fem Girona”, ha dit Paneque.

En el terreny de les solucions, Paneque es mostra optimista a poder trobar a l’Ajuntament de Girona prou suport per a engegar un procés d’aquesta envergadura amb ànims i confiança. Apunta que les associacions de veïns, els professionals de la participació, els tècnics de l’Ajuntament de Girona i els representants municipals poden trobar mecanismes de participació i de representació molt correctes, tan per mitjà d’establir un organisme de ciutat com diferents petits organismes de participació i de representació democràtica dels barris. La participació dels veïns i veïnes és un bon mecanisme de funcionament quan pot treballar colze a colze amb els tècnics municipals i amb professionals de la participació.

Sílvia Paneque ha dit que “aquesta proposta busca que qualsevol inversió amb recursos públics del conjunt de gironins neixi del consens i de la participació completa veïnal; que compti també tant amb el suport del barri com amb el general de ciutat”. Els socialistes estan convençuts que aquesta petició de redirecció dels pressupostos participats ha d’equilibrar bé nous consensos i corregir algunes desviacions en forma de regne de taifes on el govern de l’Ajuntament de Girona ha fet d’àrbitre sota criteris més voluntaristes que no pas pactats i acordats. “Girona no pot obviar tant que qualsevol inversió pública ha de tenir consens; com que la defensa del vincle entre barris i ciutat tota és importantíssim”, ha conclòs Paneque.


Publicado

en

,

por

Etiquetas: