El PSC de Girona denuncia la deixadesa de la Devesa

Els socialistes gironins presenten una moció perquè s’actualitzi el reglament d’usos i activitats del Parc, es protegeixin els plàtans de més de 200 anys declarant-los Bé Cultural d’Interès Local i s’inverteixi en la millora del mobiliari i enllumenat

Els socialistes gironins presentaran una moció al ple del 22 de juliol per demanar al govern municipal que dignifiqui i preservi el Parc de la Devesa, el primer parc públic que va tenir Girona i amb usos de lleure constatats des de 1787. Els socialistes consideren que en els darrers anys el Parc ha patit, per part del govern municipal, una deixadesa alarmant. Per aquesta raó, el PSC Girona demana que es defineixin clarament els usos, es busqui una ubicació alternativa a les activitats intensives que malmeten el parc, es declarin Bé Cultural d’Interès Local els plàtans de la Devesa de més de 200 anys i es faci un pla de xoc per actualitzar-hi el mobiliari i enllumenat.   

“El Pla Especial de la Devesa va ser aprovat inicialment pel Ple en data 13 de novembre de 2017 i actualment, gairebé dos anys més tard, es troba “congelat” i pendent de resoldre les al•legacions presentades” ha explicat la portaveu socialista, Sílvia Paneque. “Durant el 2015-16 es va dur a terme el pla de xoc de la Devesa, pla que no va complir amb les expectatives creades i que no va resoldre les mancances ni les condicions mínimes d’adequació de l’espai, malgrat els més de 200.000 € que s’hi varen destinar” ha afegit la regidora socialista, Beatriz Esporrín. La Devesa de Girona, el parc urbà més gran de Catalunya, és un Bé d’Interès Cultural en la categoria de jardí històric des de 1943 i Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), declaració que constata que és una herència insubstituïble que cal transmetre en les millors condicions a les generacions futures. L’Ajuntament de Girona té el deure de preservar-lo i mantenir-lo per assegurar la integritat de llur valor cultural, amb usos que en garanteixin sempre la conservació.

El Ple de l’Ajuntament de Girona va aprovar el Pla d’Usos i Gestió del Parc de la Devesa de Girona al ple del 14 de desembre de 2010, així com el seu reglament d’usos i activitats. Actualment segueixen vigents. Tanmateix, preveuen usos que no es realitzen des de 2012, com les veles d’estiu, i en canvi no preveuen usos intensius que el govern ha autoritzat com Escape in the Park, el Festival del Circ Elefant d’Or o sopars de cloenda de congressos multitudinaris. A més, l’àmbit d’aplicació no inclou la totalitat de la Devesa.

Els socialistes exigeixen buscar una ubicació alternativa per a les activitats intensives que malmeten el Parc. “Tots els estudis realitzats en els últims anys constaten que les activitats més perjudicials per la preservació dels més de 2.300 plàtans i el valor patrimonial del Parc són aquelles d’ús intensiu i gran format que requereixen de l’entrada de vehicles de gran tonatge o de la instal·lació d’estructures pesants que causen compactació del sòl, privatitzen l’ús públic del Parc, deterioren els elements arquitectònics i paisatgístics i malmeten els plàtans i a la fauna i la flora” ha explicat la regidora socialista, Beatriz Esporrín.

“La moció té com a objectiu el consens per la preservació del parc i aconseguir que la ciutadania pugui gaudir del Parc tots els mesos de l’any. Els vehicles, el mercat, les grans atraccions o l’ús intensiu del Camp de Mart són molt perjudicials per a la sostenibilitat i benestar del parc”, ha dit Esporrín. Paneque també ha destacat el mal estat del mobiliari o la inexistència d’il·luminació en alguns trams del parc, la insuficiència de bancs o la manca de papereres. Finalment, ha volgut recordar l’incident de la caiguda de la branca el proppassat 6 de juliol i ha valorat que “denota la celeritat amb la que s’han de prendre mesures per tal d’evitar que els plàtans monumentals, raó de ser de la Devesa, hagin d’ésser talats a causa d’un manteniment deficient de l’arbrat”.

Els punts d’acord que proposa la moció són que s’actualitzi el reglament d’usos i activitats de la Devesa per tal que es defineixi clarament que els únics usos possibles a la Devesa són aquells que són compatibles amb la preservació d’aquest BCIN, que es doni compliment al Pla d’Usos i Gestió de la Devesa cercant una ubicació alternativa per a les activitats intensives que malmeten el Parc, que els plàtans de la Devesa de més de 200 anys es declarin Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) i que es realitzi un pla d’inversió urgent en mobiliari i il·luminació al Parc de la Devesa.

Sílvia Paneque i Bea Esporrín a la Devesa.

Publicado

en

, ,

por

Etiquetas: