El PSC de Girona exigeix no allargar 4 anys més el servei de neteja a una empresa que acumula denúncies en contra dels drets laborals

Els socialistes s’han mostrat convençuts que hi ha un acord per tornar a licitar el servei de neteja d’equipaments municipals entre JuntsxCat, ERC i Ciudadanos. El grup municipal no sap què és més greu i paradoxal, si la pròrroga del contracte, o l’acord entre els partits que ho portaran endavant

 El grup municipal del PSC a l’Ajuntament de Girona denuncia maltractament d’EULEN a les seves treballadores. El servei de neteja dels equipaments municipals i del consistori gironí per part de l’empresa privada EULEN com a servei extern serà previsiblement aprovat aquest dilluns gràcies als vots de JuntsxCat, ERC i Ciudadanos. El PSC considera que aquesta decisió és una equivocació gravíssima, perquè EULEN acumula demandes laborals per part de les treballadores i com a servei funciona amb procediments absolutament irregulars.

En efecte, Sílvia Paneque recorda que EULEN acumula sentències condemnatòries per denúncies de les seves pròpies treballadores. Els sindicats presents a l’Ajuntament de Girona ja han advertit en moltíssimes ocasions que aquesta empresa està demostrat que ha fet dels acomiadaments improcedents una pràctica habitual. Els drets dels treballadors són vulnerats en repetides ocasions per mitjà de tracte degradant o bé per no respectar els dies de festa marcats per conveni. A més a més, el PSC de Girona afirma que és conegut que EULEN acomiada a les treballadores que han presentat demandes laborals. Els socialistes lamenten profundament que la sensació de derrota de les treballadores avui sigui absoluta, perquè hi havia molta esperança dipositada en què, a juny del 2018, el PSC, Guanyem i ERC van acordar canviar aquest model de gestió i les esquerres ho podien fer en comptar amb majoria suficient al Plenari per poder prendre aquesta decisió. Tanmateix, la previsió és que ERC avui voti al costat de JuntsxCat per prorrogar aquest servei extern a aquesta empresa privada.

Els socialistes de Girona també adverteixen que les males pràctiques d’EULEN no només afecten els drets laborals de les treballadores, sinó que aquesta empresa tampoc no compleix amb els criteris del conveni i efectua un mal servei a Girona. Sílvia Paneque recorda que hi ha una sentència ferma, que condemna l’empresa privada, perquè tenia a treballadors pagats per l’Ajuntament de Girona netejant altres empreses privades amb qui també té contractat els seus serveis. Aquesta empresa cobrava de l’Ajuntament de Girona i enviava els treballadors a netejar altres espais privats que res no tenen a veure amb l’Ajuntament de Girona. No només això, aquest grup municipal ha comprovat que EULEN fa treballar les persones amb manca de material i aquests últims dies ha corroborat que no hi ha hagut material de desinfecció per a les treballadores en diferents equipaments municipals de Girona.

Els socialistes de Girona també denuncien que el contracte d’aquest servei extern presenta molts dubtes formals. El contracte inclou el servei i el control d’aquest servei per part de CIASCOM. Aquest format permet, per tant, que CIASCOM, una empresa privada, tingui veu en un contracte públic, que s’emportarà una altra empresa privada. Per als socialistes, un contracte públic no pot estar orientat per una empresa privada i no pot tenir-hi cap paper en la forma del contracte. Però no només això, adverteixen els socialistes, el fet que el contracte inclogui el servei i el control del servei ja fa pensar que les dues empreses privades tenen bons motius per tal que es mantingui el servei com a extern. Els socialistes, juntament amb d’altres grups d’esquerres al plenari, han demanat en multitud d’ocasions que aquest servei tingui gestió directe amb una empresa pública, es reservi el contracte per al tercer sector a empreses d’inserció o encomana de servei a empresa pública.

El PSC de Girona no troba cap explicació convincent per entendre el canvi d’opinió d’ERC, que a juny del 2018 es va mostrar convençuda de canviar el model de gestió. Aquesta és una qüestió ideològica, segons els socialistes, i un grup d’esquerres ha d’estar al costat dels drets de les treballadores, per raons socials i feministes. D’altra banda, els socialistes recorden que les mostres d’indignació estridents de l’alcaldessa en tots els temes nacionalistes, no obsten per aprovar les qüestions municipals substancials amb Ciudadanos. En efecte, a l’anterior mandat, Ciudadanos ja va ser determinant per aprovar el model de ràdio municipal de Junts x Cat a Girona. Els socialistes, a aquestes alçades, donen per fet que el curiós acord de JuntsxCat, ERC i Ciudadanos prorrogar el servei de neteja a EULEN a l’Ajuntament de Girona per a quatre anys més.

Girona: Concentració de protesta de les netejadores del grup EULEN (responsable del servei de neteja de les dependències municipals de Girona), davant de l’Ajuntament de Girona. FOTO: Manel Lladó. E

Publicado

en

, ,

por

Etiquetas: