El PSC de Girona proposa adjudicar al tercer sector la gestió de serveis públics – El Punt Avui

  • Un informe de la Generalitat avala la possibilitat de fer discriminació positiva en la contractació
  • Han demanat un estudi als serveis jurídics del consistori

JORDI NADAL El grup municipal socialista de Girona, a l’oposició, ha proposat estudiar la possibilitat de fer una discriminació positiva a favor de les empreses del tercer sector a l’hora de concedir la gestió dels serveis públics. La portaveu del grup, Sílvia Paneque, va dir ahir que han demanat als serveis jurídics de l’Ajuntament un informe que avali la possibilitat de canviar el model de contractació pública actual, a fi de concertar els contractes de serveis municipals a aquestes empreses amb una alta càrrega de responsabilitat i valor social afegit. Sustenten la seva petició amb un informe ja existent que avala la possibilitat de practicar aquest tipus de discriminació. Es tracta d’un informe jurídic de la junta consultiva de contractació pública de la Generalitat de Catalunya datat el 28 de novembre de 2013 –avui, precisament, fa dos anys–. En aquest informe es diu que es poden “establir com a criteris d’adjudicació les característiques vinculades amb la satisfacció d’exigències socials”.

Des del punt de vista dels socialistes, aquesta podria ser una porta oberta a establir marcs de col·laboració entre l’Ajuntament i les empreses del tercer sector que redundaria en un benefici social per a persones amb discapacitat, aturats de llarga durada, persones en risc d’exclusió, etcètera.

Zones blaves i verdes

Paneque considera que cal estudiar la possibilitat de dur-la a terme. Per començar, podria afectar el contracte de les zones de pàrquing verdes i blaves, que s’acaba a final d’any i que fa dos anys va perdre el grup Mifas, que treballa amb persones amb discapacitat. Va ser en favor de l’empresa Setex, que no té aquest component social i a la qual no es prorrogarà el contracte. La regidora socialista remarca que veu bé l’opció de municipalitzar la gestió del servei de l’aparcament de pagament, però considera que podria ser encara més fructífer, socialment parlant, derivar-lo a una empresa mixta de l’Ajuntament amb operadors del tercer sector –a semblança del clúster Èxit.

Si la legalitat empara aquesta opció, seria partidària d’estendre-la a altres contractes de serveis públics com ara la neteja d’equipaments públics, la jardineria o la gestió de l’aigua.


Publicado

en

,

por