El PSC de Girona qüestiona com es va fer l’evacuació del fons Santos Torroella de l’Auditori durant el temporal Glòria

La portaveu socialista, Sílvia Paneque, i la regidora, Mònica Ferrer, consideren que els documents del fons no haurien d’haver quedat sense vigilància i sense les condicions adequades en un lloc de pas de públic a l’Auditori i lamenten també la manca de transparència de l’equip de govern en relació a aquest episodi

El grup socialista a l’Ajuntament de Girona ha qüestionat que entre el 22 i el 24 de gener la part del Fons Santos Torroella que habitualment està dipositada a l’Auditori de Girona s’ubiqués sense cap mesura de protecció al vestíbul d’aquest equipament. Aquesta part del fons -25 palets de caixes de documentació- va haver de treure’s amb urgència del soterrani de l’Auditori a causa de les inundacions provocades pel temporal Glòria i va quedar durant aquests dies dipositada al vestíbul, fins a traslladar-se a un magatzem del transportista.

La regidora Mònica Ferrer ha explicat que en el vestíbul de l’Auditori “aquesta part del Fons Santos Torroella va estar sense complir cap de les condicions tècniques per a la conservació de la documentació i molt menys les de seguretat i protecció dels documents”. Ferrer ha recordat que segons les recomanacions per a les instal·lacions de centres d’arxiu, aquesta mena de documentació hauria d’estar en una zona d’accés restringit i aïllat de les altres zones. La regidora ha fet notar que “ben al contrari, a més de no tenir-se en compte les lleis i les normatives nacionals i internacionals sobre conservació de documents, s’ha de tenir en compte que el vestíbul és un lloc accessible i de pas”.

Com a exemple de les possibles afectacions en els documents, la regidora socialista ha explicat que la cel·lulosa dels documents resulta afectada per la il·luminació, que els engrogueix i accelera el procés d’acidificació i repercuteix, per tant, fent-los més fràgils.  Les normes per a la conservació dels documents preveuen, entre d’altres coses, una determinada temperatura i humitat relativa, bon aïllament i protecció per possibles filtracions del terreny, sistemes de ventilació amb percentatges concrets d’aire exterior, deteccions antiincendis tant de fum com de temperatura amb alarma sonora, etc. Per la seva banda, la portaveu del PSC a l’Ajuntament, Sílvia Paneque ha explicat que “a més del fet que el fons no va estar durant aquell temps en les millors condicions possibles, hi ha una segona derivada d’això que és la manca de transparència per part de l’equip de govern”

El grup socialista no va tenir coneixement d’aquests detalls fins a conèixer un decret sobre la contractació d’emergència del servei per fer el trasllat d’aquesta part del fons al magatzem privat. Per a Paneque, “la contractació d’emergència està justificada, donat el perill imminent d’inundació, però no així que no s’informés convenientment als grups de l’oposició, que no van tenir coneixement ni del pas per vestíbul, ni del trasllat al magatzem del privat ni de la tornada del fons quan ja es va considerar que l’Auditori tornava a estar en condicions”. La portaveu socialista ha lamentat que una vegada més hi hagi tanta opacitat a l’entorn del que afecta al fons Santos Torroella.

Ferrer i Paneque

Publicado

en

, ,

por

Etiquetas: