El PSC de Girona reinicia els Diàlegs de Girona amb un col·loqui sobre turisme

Els socialistes gironins creuen que s’ha de reformular el model turístic de la ciutat per protegir el patrimoni material i immaterial de la ciutat

Una seixantena de persones s’han reunit avui al Col·legi d’Economistes per assistir al col·loqui “Del Girona m’enamora” al “Tourists, go home!” que ha organitzat el PSC de Girona en el marc del cicle Diàlegs per Girona. L’acte, que ha estat presentat per la regidora socialista Sílvia Paneque, ha comptat amb la conferència de José Antonio Donaire, professor de geografia de la Universitat de Girona per parlar del futur en l’àmbit del turisme de la ciutat.

La portaveu socialista, Sílvia Paneque, ha començat l’acte recordant que “el model de ciutat va tenir un progrés incontestable i reconegut per a tothom durant les dècades de 1980 i 1990. La ciutat de Girona hauria estat una altra de ben diferent i pitjor sense un alcalde socialista aquells anys. Aquell model s’edificà entorn d’edificis públics al centre, de respecte al patrimoni i recuperació, de la Universitat de Girona al Barri Vell o de la cura pels elements de valor cultural immaterial. I, avui, això ha canviat. L’excés es produeix ara. La gentrificació és avui. Una programació cultural massa repetitiva i de tipus parc temàtic al centre o no regular bé la bona convivència entre veïns i pisos turístics produeix minva la vida interna de ciutat. I si no fem ciutat per ser el millor que podem ser, tampoc no ho podem oferir a la gent que ens visita de fora”.

Sobre la planificació del turisme a Girona, Paneque ha estat molt contundent “el model de la dreta catalana de turisme ha estat el de voler-ho tot i voler-ho ara. El resultat és que, avui, hem d’afrontar problemes greus per haver estat excessius. Excessius en restaurants i botigues només dirigits a turistes. Excessius en els pisos turístics. Excessius en espectacles que no són cultura. I el resultat és una experiència ràpida, on cada detall no es cuida. No és normal ni fer caminar mitja hora a persones de setanta anys, ni tampoc ho és no tenir gairebé res de diversificació de companyies a l’Aeroport de Girona després de 10 anys d’anunciar-ho que s’havia de fer”.

La regidora socialista ha afirmat que “Girona, avui, té la necessitat de reformular el model turístic de ciutat per protegir el detall, tenir cura del patrimoni material i immaterial, fer un aeroport sostenible, guardar el TAV que ens proporciona molts visitants i millorar i ampliar la xarxa de trens que és la més respectuosa amb el medi ambient. Un model que sancioni mals comportaments i que reguli per mantenir la qualitat. Un model que no vol ser “low cost”, sinó que aspira a la qualitat i, per tant, també a la sostenibilitat”.

El professor de la UdG ha començat fent una diagnosi sobre l’estat del turisme a la ciutat “Girona està en una situació intermèdia, no ha arribat al seu llindar de saturació si la comparem a ciutats com Lloret o Santa Susanna, però ha importat un model que està començant a generar problemes. Si no es fa res, arribarem a situacions de congestió, i per tant, la ciutat s’ha de plantejar tres elements; el primer, quina és la capacitat d’acollida o llindar màxim; el segon, fins a quin punt la ciutat pot continuar desenvolupant el subproducte Barri Vell, producte estrella però gairebé l’únic, i quina capacitat té per generar altres productes a la resta de la ciutat; i el tercer, afrontar la convivència entre l’accés a l’habitatge i l’ús turístic. El futur de Girona passa per la descongestió, no només de l’activitat, sinó també de l’allotjament i especialment dels apartaments turístics”.

Donaire també ha volgut fer tres propostes bàsiques per reformular el model turístic de la ciutat: “Un pacte pel turisme a Girona per conciliar diferents mirades sobre què és el turisme a la ciutat i el seu futur amb tots els agents que hi intervenen, convertir la ciutat de Girona en la base d’operacions de l’accés turístic a una regió densa, la de comarques gironines, i que sigui capaç d’exercir la capitalitat en el turisme també a la demarcació i que la ciutat es converteixi en un dels centres en l’àmbit internacional en la creació de coneixement turístic”. Un cop acabada la conferència el públic ha pogut preguntar i comentar amb el ponent la seva intervenció.


Publicado

en

, ,

por

Etiquetas: