Sílvia Paneque, Bea Esporrín, Mònica Ferrer i Isabel Muradàs constaten de primera mà que garantir el servei, oferir Drets socials i desplegar mesures de seguretat donen solucions al barri de la Mina de Sant Adrià del Besòs
El grup municipal del PSC de Girona ha visitat el Consorci de la Mina aquest dijous 25 de juliol acompanyat per diferents persones de la “Plataforma de la dignitat” i veïns del barri de Font de la Pólvora. Sílvia Paneque, Bea Esporrín, Mònica Ferrer i Isabel Muradàs han estat rebudes per la regidora de Territori Sostenible, Urbanisme i Medi Ambient de Sant Adrià del Besòs, Ruth Soto, i pel gerent del Consorci de la Mina, Juan Luís Rosique Pérez. La visita ha estat per conèixer de primera mà les actuacions d’aquesta ciutat d’àrea urbana per donar solucions als problemes de talls de llum que també pateixen diferents barris de Girona. El Consorci de la Mina és un organisme municipal creat l’any 2000 a Sant Adrià del Besòs.
“A Sant Adrià, hi ha hagut un Ajuntament que, primer, ha donat solucions als veïns i, després, ha exigit a tothom que es facin les coses bé al barri de la Mina. A Girona, en canvi, l’actuació de Junts x Cat vol ser a la inversa: primer envien policia i, després, prometen solucions que mai no arriben”, ha explicat Sílvia Paneque.
L’alcalde, Joan Callau, ha volgut intervenir a la Mina i aportar solucions per combatre els talls de llum massius, que afectaven el conjunt de la ciutadania que vivia al barri. L’Ajuntament va parlar amb Endesa i va aconseguir que, en primer lloc, arreglés i modernitzés instal·lacions, redistribuís fases i assegurés el funcionament del transformador. Aquestes accions que milloraven la infraestructura lumínica de tres edificis amb 500 habitatges varen donar resultats positius i els talls de llum varen disminuir. Alhora, l’Ajuntament va aconseguir que Endesa obrís una oficina on atendre precs de la ciutadania al consistori.
“El primer pas, va ser garantir el màxim possible el servei a la gent que tenia les seves factures pagades al dia i, això, és el que reclamem que també es faci a Girona”, ha dit Paneque. El segon pas va ser actuar contra el frau en col·laboració amb Mossos, Associació de Veïns i Ajuntament. En paral·lel, l’Ajuntament va emprendre accions per regularitzar contractes. Quatre persones varen informar porta per porta i comunitat per comunitat tants dels ajuts com de l’obligació de tenir la llum contractada. “Hem vist a Sant Adrià que si s’ofereixen garanties socials, com la condonació de deute anterior o de multes, la resposta és que es regularitzen contractes. La gent opta per fer les coses d’acord a Llei. El suport social està aconseguint combatre el frau”, ha explicat Paneque. Aquesta actuació ha d’anar acompanyada d’una campanya intensa d’informació.
Una vegada l’Ajuntament actua per garantir el servei i posa a disposició de la ciutadania possibilitats de regularitzar contractes, té tota la legitimitat per assegurar que qualsevol persona ha d’actuar d’acord a Llei. En aquesta segona fase, l’Ajuntament desplega cossos policials, amb col·laboració de Mossos, i procedeix a desplegar mesures de seguretat. A Sant Adrià del Besòs s’han blindat comptadors i s’ha instal·lat un sistema d’alarma, el servei del manteniment de la qual l’ha assumit la mateixa comunitat. L’alarma dispara fotografies de denúncia de manera automàtica i està connectada a la Policia Municipal. El blindatge del comptador i l’alarma fa molt difícil que hi hagi nous casos de frau elèctric. A més, Sant Adrià del Besòs ha iniciat reformes urbanístiques al barri de la Mina per millorar l’espai públic. “A Girona, l’Ajuntament ha de garantir el servei de llum a tothom, en primer lloc. Ser ciutadà ha de ser el mateix a qualsevol barri de la ciutat. Després, oferir Drets socials que garanteixin l’oportunitat de poder fer bé les coses a qui escull fer-ho així. És clar que no es pot oblidar la seguretat i en això cal ser seriós. Un cop et guanyes la legitimitat l’exigència també és imprescindible. Avui, hi ha barris de Girona silenciats, com si no ens interessés la seva existència i el camí és el contrari: actuar-hi per tenir una Girona més forta i unida, que sap superar les situacions difícils”, ha conclòs Paneque.