El PSC porta al Parlament la retirada de l’aportació a l’aeroport de Girona i reclama que la Generalitat transfereixi el total de la seva aportació com a membre de l’AGI

La diputada Sílvia Paneque considera que la Diputació de Girona “hauria d’aixecar la veu davant d’aquest despropòsit”

Els diputats socialistes Sílvia Paneque, Òscar Aparicio i Jordi Terrades han portat al Parlament la retirada de l’aportació a l’Aeroport de Girona després que, arribat el mes de maig, encara no se sàpiga quins membres de l’Associació per al Desenvolupament de les Comarques Gironines (AGI) faran aportacions econòmiques per a la promoció de l’aeroport, ni en quines quanties. 

L’aeroport de Girona està en una situació difícil a causa de les restriccions derivades de la pandèmia, però ja abans estava patint una baixada de passatgers. L’any passat va patir un descens del 91% de passatgers en relació amb el 2019. A la vegada, l’any 2019 l’aeroport va rebre 1.932.000 viatgers, el que ja havia suposat una davallada en relació als 2.020.000 passatgers del 2018.

Paneque ha explicat que el passat mes de novembre es va consensuar un model de cessió de competències dels ens locals, Generalitat i Diputació a l’AGI amb l’objectiu d’aconseguir millores en la gestió de la qualitat aeroportuària i la promoció de l’Aeroport de Girona. “La realitat, però, és que no va quedar clar quins membres farien aportacions ni quines serien les quantitats que s’aportarien i el resultat ha estat que ja estem al mes de maig i desconeixem quin són els recursos disponibles per promoció de l’aeroport”, ha lamentat Paneque.

La diputada considera que “la Diputació de Girona hauria d’haver aixecat la veu davant d’aquest despropòsit que afecta a la promoció de l’aeroport”. En aquestes circumstàncies, i a les portes de la temporada turística, els diputats socialistes reclamen “que el govern en funcions rectifiqui i actuï i que, en conseqüència, transfereixi com a mínim el 100% de la seva aportació com a membre de l’AGI sense cap retallada”.

Paneque ha destacat també la manca de reacció del Govern en funcions davant l’anunci que van fer fa poques setmanes les principals companyies que operen a l’Aeroport de Girona en el sentit que retardaven la seva programació de rutes fins el mes de juny. “Això va passar sense que hi hagués cap resposta per part del Govern en funcions i,  el que és pitjor, amb la Generalitat deixant a zero la seva aportació econòmica com a membre integrant de l’AGI, la taula de promoció de l’Aeroport de Girona”, ha lamentat la diputada. Per a Sílvia Paneque, l’absència de govern i decisions i la retirada del suport econòmic ha deixat l’Aeroport de Girona en una situació difícil just a l’inici d’una temporada d’estiu que és clau i  és una de les més esperades dels últims anys. “El Govern en funcions hauria de ser conscient de la gravetat de la situació i de les implicacions per a l’Aeroport de Girona i per a tot el territori gironí i la seva economia”, ha manifestat.

Per aquests motius, Paneque, Aparicio i Terrades han presentat al Parlament una bateria de preguntes en les quals demanen “quines gestions ha realitzat el Govern per mantenir les companyies existents a l’aeroport de Girona-Costa Brava i portar-ne de noves”;  “quins són els motius pels quals el Govern ha reduït els recursos destinats a l’aeroport de Girona-Costa Brava en un moment tan delicat pel turisme; “quina valoració fa el Govern en relació amb la reducció dels recursos destinats a l’aeroport de Girona-Costa Brava”; si la situació del Govern en funcions contribueix a la reducció dels recursos destinats a l’aeroport de Girona-Costa Brava i “per què encara no s’ha signat el conveni pel que fa a l’aeroport de Girona”.

D’altra banda, cal destacar el plantejament d’Aena en relació a l’aeroport de Girona. Per a Aena, el futur de l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat no es contempla individualment, sinó complementat per l’Aeroport Girona-Costa Brava, que, a més, ha de ser un dels primers aeroports espanyols amb una estació pròpia de la línia d’Alta Velocitat. Això suposarà una connexió d’alta velocitat entre l’aeroport gironí, la ciutat de Barcelona y el sud de França, després de l’acord signat entre Adif y Aena.

La garantia de connectivitat de l’Aeroport Girona-Costa Brava gràcies a l’Alta Velocitat i les actuacions destinades a la millora i ampliació tant a la terminal com a la plataforma impliquen una inversió de més de més de 340 milions d’euros i han de permetre la recerca de noves connexions, la diversificació de companyies i la reducció de l’estacionalitat.

Sílvia Paneque