- El projecte dut a terme a l’Institut Carles Rahola, sota el lema “No busquem culpables, busquem solucions”, uneix la comunitat educativa i la Policia Municipal per lluitar contra aquesta problemàtica en els centres escolars de Girona
GIRONA | LAURA DE QUINTANA Poder detectar casos d’assetjament en una fase embrionària i resoldre’l abans que es compliquin és la línia d’actuació del programa de mediació en conflictes escolars que s’ha dut a terme aquest any a l’institut Carles Rahola, amb la col·laboració de la Policia Municipal de Girona, sota el lema “No busquem culpables, busquem solucions”. El projecte neix perquè des de la policia feia temps que “volíem exercir una detecció més bona, quan era l’inici i hi havia realment possibilitats de solució”, explica la sotsinspectora de la Policia Municipal, Irene Alcaide. El projecte és una versió adaptada d’un programa de Finlàndia anomenat KIVA que és l’acrònim de Kiusaamista Vastaan (contra l’assetjament escolar). En el projecte dut a terme a Girona hi intervenen dos agents tutors, un equip estable dins la policia que coneixen el que envolta els conflictes de la comunitat educativa.
Alcaide lamenta que molts cops no tenen coneixement dels problemes, ja que “ens és difícil la comunicació, ja que a vegades no hi ha canals de confiança entre els adolescents i els adults per poder detectar aquests problemes”. Arran d’aquest problema “vam veure que seria bo poder formar alumnes amb resolució de conflictes perquè serien els actors que ens detectarien tot aquest seguit de problemes”, afegeix Alcaide. Argumenta que ells serien petits altaveus escampats que detectarien aquestes situacions, “però no volíem que se’ls veiés com a espietes”. I és que ?lamentablement detectar aquestes conductes quan la víctima és poc comunicativa o li fa vergonya dir-ho és difícil. “Això ens va posar les antenes molt en alerta perquè vam ?començar veure casos amb finals molt greus que no tenen retorn”, diu Alcaide, mentre afegeix que “tot comença d’un no res que es va fent més gran fins a ser una pilota que és incontrolable i necessitem actuar quan és un gra de sorra”.
Facilitadors 3.0
És per això que es va crear la figura dels Facilitadors 3.0 que ha permès a la Policia Municipal i a la comunitat educativa trencar la frontera que els separa dels joves. El director de l’Institut Carles Rahola, Joaquim Ruhí, va escollir quatre noies i un noi del centre -de 3r i 4t d’ESO i primer de batxillerat- amb el criteri que era “gent trempada, de confiança i que tenien certa empatia amb els companys”. Des de la policia se’ls va formar amb eines de detecció i resolució de conflictes, així en com abordar els casos i com formular preguntes perquè la víctima no se senti avergonyida. “Vam pensar que conviure dins la mateixa aula potser no era el més adequat, així que vam escollir que fossin de cursos més avançats”, explica Alcaide. El projecte es va començar a formar el gener però no va ser fins al març que es va implementar a l’institut, a partir d’aquell moment i fins al final del curs es van trobar tres casos -en primer i segon d’ESO-, on només en dos s’ha hagut d’intervenir. Irene Alcaide explica que quan van tirar endavant aquest projecte “vam pensar que el millor seria tenir la tecnologia a favor, així que vam crear un grup de Whatsapp” per mantenir el contacte entre els facilitadors, el director del centre i els agents tutors. També es va crear un correu electrònic i una intranet amb un sector de queixes i aportacions anònimes.
El procés a seguir
Quan es detecta un cas la metodologia a seguir es traspassar l’afer als tècnics perquè en valorin la gravetat, si és lleu o si és greu. En el primer cas hi intervindran els facilitadors i en el segon la policia a través dels agents tutors. Es durà a terme el procés de solució que s’inicia amb la conscienciació, la intervenció, la definició de la problemàtica, l’anàlisi de la situació i els aspectes a modificar, la cerca de solucions i el seguiment. Tant Irene Alcaide com Joaquim Ruhí valoren molt positivament els resultats. “L’èxit més gran que hem pogut tenir és que la policia no ha intervingut en cap cas”, manifesta Alcaide. Ara la idea és estendre aquest projecte a altres instituts. Alcaide explica que estan en converses amb els directors d’altres centres per poder començar de cara al pròxim curs i és que la gran majoria d’instituts gironins es mostren interessats en el projecte per integrar-lo en els seus centres.
Ruhí diu que aquests “haurien de dir aquest juliol si volen unir-s’hi i dir-nos el seu professor de referència que seria el nostre contacte”, a més afegeix, “que durant aquest estiu el professor hauria de pensar en l’equip de facilitadors 3.0 per acabar de decidir-ho el setembre”. Alcaide diu que el seu objectiu és no trobar cap cas durant aquest curs “però sabem que és utòpic”.