El Jurat de la Beca 8 de març ha atorgat la beca d’enguany a Céline Xicola i Montserrat Carbonell pel projecte “Entre quatre parets. Història, memòria i vivències de les asilades a l’Hospici de Girona (1769-1960).
“Entre quatre parets” ha estat triat entre 6 projectes: Cartes de dones gironines (segles XVIII-XX), Itineraris amb nom de dona. La memòria desvelada, Entre quatre parets: Història, memòria i vivències de les asilades a l’Hospici de Girona (1769-1960), Estudi comparatiu de l’educació rebuda de nenes i nens en el segle XX i en l’actualitat, Dones educadores: anàlisis i recuperació dels referents femenins de la renovació pedagògica i el foment de la coeducació a Girona i Cultura, afectes i devocions de les gironines de l’edat moderna (segles XVI-XVIII)” ha explicat la 1a Tinenta d’alcaldia Sílvia Paneque.. El Jurat de la Beca 8 de març ha valorat molt positivament la gran qualitat de tots els projectes presentats aquest any.
El treball estudiarà un tipus d’institució d’acolliment emblemàtica de l’Europa mediterrània, la Casa de Misericòrdia de Girona (1769- 1780) i el seu continuador, el Reial Hospici de la Ciutat de Girona (1780), actual Casa de Cultura, des del punt de vista de la seva orientació i actuació específica envers el col·lectiu femení, des de la seva fundació al darrer quart del mil set-cents fins el 1960 aproximadament. “El treball és un exercici de memòria de les dones ingressades a l’hospici que ens dibuixaran els segles XVIII, XIX i XX de Girona. Un segle XX convuls, amb dues dictadures i una guerra” ha explicat la guanyadora de la beca Céline Xicola.
Céline Xicola Mutos és doctoranda a la Universitat de Girona i té el grau d’Història i Geografia per la UNED i Montserrat Carbonell Esteller és doctora per Universitat de Autònoma de Barcelona, professora titular del seu Departament d’Història Econòmica de la UB i membre de l’Institut Interuniversitari d’Estudis de Dones i Gènere. “Amb aquest treball volem rescatar la memòria de l’Hospici, desdemonitzar-los i reconstruir els relats que acompanyen la memòria d’aquestes dones i de la ciutat” ha dit la tutora del treball, Montserrat Carbonell.
“Alguns dels criteris que ha valorat el Jurat han estat que el projecte sigui fonamentalment de recerca històrica (no social, o de temps contemporanis) i, sobretot, que tingui perspectiva de gènere no per descobrir què han fet dones, sinó per permetre revisar amb tal perspectiva els relats històrics vigents” ha afegit la regidora d’Igualtat, Sílvia Paneque. La Beca està dotada de 6000 euros i té de termini de recerca fins a final de 2018. “Com a novetat per aquest any, des de l’ajuntament, ens hem proposat traslladar l’alt valor dels treballs acadèmics a la ciutadania a través de diferents recursos com itineraris, exposicions o cursos als centres cívics o aplicacions” ha afegit Paneque.