Girona estudia fer de gestió mixta l’assistència a la llar – Jordi Nadal (El Punt)

  • El govern allarga un any el contracte a l’empresa que presta el servei, però valora que sigui el tercer sector qui el presti en el futur
  • Un òrgan col·legiat controlarà ara la qualitat del servei

La regidora d’Igualtat, Drets Socials, Treball, Joventut i Seguretat, Sílvia Paneque, recorda que el servei d’assistència domiciliària és el més important, per volum, que té l’àrea dels Drets Socials, amb un pressupost d’un milió d’euros: “Hem demanat informes per saber què suposa cada model de gestió i garantir així el màxim benefici social alhora que s’ofereixi el millor servei possible.”

El canvi o no de model de gestió s’haurà de decidir a principis de l’any vinent. El contracte amb l’empresa s’ha de prorrogar aquest mateix mes, i per fer un canvi en el model de gestió calia haver aprovat prèviament unes bases noves. Per aquesta raó s’ha decidit prorrogar-lo un altre any —per no deixar de prestar un servei que es considera essencial— i no els dos anys de pròrroga habituals. I de cara a l’any vinent disposar de prou marge de temps per fer canvis, si és que és l’opció més convenient segons els informes que s’han demanat.

Un òrgan de control

No tot continuarà com fins ara, però, aquest any vinent. El contracte preveu que hi hagi una persona de control i seguiment del servei que es presta. A petició del govern, i un cop analitzat el contracte, s’ha decidit que el control i seguiment el passi a fer un òrgan col·legiat format per un regidor, un tècnic municipal, l’empresa i representació sindical. La seva funció serà aportar més eficiència en el control, atendre amb més eficàcia les queixes que es rebin i poder trobar solucions entre totes les parts assegudes a la mateixa taula.

En anys anteriors la qualitat del servei va patir alts i baixos, admet Paneque, d’acord amb la valoració dels usuaris. Es van posar mecanismes de regulació, i el 2015 les valoracions ja han estat positives. L’òrgan col·legiat de control, però, ha de garantir que continuï així.

El servei d’atenció domiciliària té per objectiu donar assistència a les persones en funció del grau de dependència que tenen. Pot ser des d’ajudar-los en la neteja personal i de la llar fins a passejar, fer-los el menjar… Són serveis que es presten sobretot al matí, cosa que genera, per aquesta raó, una certa precarietat laboral dels treballadors, que acaben amb contractes parcials, explica la regidora.

Actualment el servei d’atenció domiciliària atén 453 persones de la ciutat, i disposa de noranta treballadors dedicats a la tasca. És un servei amb copagament en funció de la situació econòmica dels usuaris.