Girona necessita amb urgència mesures de transparència a la gestió municipal

Totes les empreses municipals haurien de passar comptes amb el ple, les entitats i els particulars una vegada l’any

Aquest matí he explica en roda de premsa la nostra visió de les informacions aparegudes a la premsa sobre la gestió d’Aigües de Girona. Reclamo a l’alcalde Carles Puigdemont que fonamenti les acusacions segons les quals CiU assegura que la companyia d’Aigües de Girona va deixar de pagar prop de 30 milions d’euros en concepte de cànon a l’Ajuntament durant els últims anys o que de manera immediata desmenteixi aquesta informació pel bon nom de la institució.

He insistit sobre els beneficis de la municipalització del servei d’aigües i he coincidit amb el to prudent que han utilitzat ICV i la CUP per valorar els progressos de la comissió de seguiment municipal constituïda a propòsit de l’auditoria de gestió d’Aigües de Girona. Per altra banda he proposat que les empreses públiques rendeixin comptes al ple, igual com fa el defensor de la ciutadania, i se sotmetin a les preguntes dels grups polítics, les entitats i els particulars. És la manera d’establir mecanismes de control democràtic que garanteixin la transparència de la gestió de l’aigua com a bé comú.

Em causa sorpresa com l’alcalde i CiU no han desmentit ni justificat una acusació tan greu. L’alcalde ha de fonamentar aquest buit i si té fonament el primer que ha de fer és prendre mesures urgents per evitar que es torni a produir. Si no hi ha dades que avalin aquesta informació l’alcalde Puigdemont haurà d’assumir el mal que ha fet al mateix Ajuntament i a les persones concretes que es refereix l’acusació. També vull trencar una llança a favor de la gestió dels governs socialistes de Joaquim Nadal que han significat un avenç i transformació en positiu de la ciutat de Girona.

En referència a les conclusions de l’alcalde Puigdemont que la regidora Planas va fer públiques abans d’ahir a la cadena SER, vull explicar que l’auditoria de gestió dóna informació però per sí mateixa no és una mesura de control. Ens dóna informació per aplicar-les. Per tant el que ha de fer l’alcalde és implementar mesures de control democràtic a totes les empreses privades que treballen amb l’Ajuntament. La informació que disposo sobre aquesta qüestió és la que ha pogut llegir tothom a la premsa i la que ens ha fet conèixer l’equip de govern de CiU als regidors a l’oposició.

Per millorar el nivell de transparència de la gestió i assegurar l’aigua, com a bé comú al conjunt de la ciutadania de Girona, la millor via seria la municipalització del servei. Per això proposo que l’Ajuntament es plantegi amb urgència el procés per concretar la titularitat pública de la companyia. De fet, ja vaig manifestar-me al Ple a favor d’establir un calendari per a la municipalització del servei d’aigües el mes de desembre passat.