La primera tinent d’alcaldia, Sílvia Paneque, creu que és una bona notícia que l’Ajuntament de Girona aprovés en el Plenari de 10 de juliol del 2017 entrà a formar part de l’Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació, que és una instància de participació impulsada per gairebé trenta ens locals de l’àrea metropolitana de Barcelona, com un espai de debat sobre el paper dels mèdia en la superació dels arquetips de gènere. La ciutat de Girona és el primer Ajuntament de Catalunya que hi participa des de fora de l’àrea metropolitana de la capital catalana i la primera tinent d’alcaldia, Sílvia Paneque, s’ha mostrat convençuda de la fortalesa de les accions compartides entre municipis a Catalunya i de les eines que a partir d’ara té a l’abast de la mà l’Ajuntament de Girona.
“L’Observatori de la Dona impulsa la igualtat entre dones i homes des d’una perspectiva d’accions positives com el programa (Re)Imagina’t, on nois entre 14 i 18 anys fan creacions audiovisuals a favor de la diversitat; o bé les Imatges per Pensar que qüestionen rols i reivindiquen un paper de la dona en llibertat i peu d’igualtat”, diu Sílvia Paneque. L’Observatori de la Dona crea espais de debat de la ciutadania, fa visible el punt de la vista de la dona en els mitjans de comunicació, actua per incrementar la sensibilització social ciutadana a favors de la igualtat o incorporar la visió femenina a la reflexió sobre la comunicació. “La comunicació està al cor de la manera que al final tenim els éssers humans de comprendre i d’entendre la realitat i, per això, aquesta qüestió és important que la visió femenina hi sigui present”, ha conclòs Sílvia Paneque.
Els diferents Ajuntaments que en formen part, entre els quals hi ha l’Ajuntament de Barcelona i ara el de Girona, conformen una xarxa on es comparteixen recursos i serveis diversos: estudis i informes especialitzats en gènere; gestió de queixes ciutadanes de dones i anàlisis de casos; materials per a campanyes de sensibilització; o exposicions, xerrades, talles i altres activitats de participació ciutadana. L’Observatori també obre les portes a l’Ajuntament de Girona a un conjunt de materials didàctics com una guia per a la comunicació municipal, cinefòrums o tallers. L’Ajuntament, com a membre de l’Observatori, s’hi representa mitjançant una persona delegada, tindrà un vot a l’assemblea general de l’associació, i participarà en el seu amb una quota de 2.500,00 €/any, que correspon a un municipi d’entre 50.000 i 100.000 habitants.
L’Ajuntament de Girona ha portat a terme diferents actuacions a favor de la igualtat entre dones i homes com la posta en marxa i implementació del Pla d’Igualtat, la visibilització de les dones de Girona a la Comissió del Nomenclàtor, la incorporació de la perspectiva de gènere a l’actuació municipal, l’atenció i suport a les víctimes de la violència de gènere o la participació permanent des del Consell Municipal d’Igualtat. “Des de diferents àmbits, l’Ajuntament de Girona impulsa una ciutat de totes i de totes, on qualsevol persona pugui ser el que és des de la llibertat, i que aquest diversitat tingui sempre un fonament d’igualtat en respecte dels Drets dels uns i dels altres”, ha dit Paneque.