L’Ajuntament de Girona té protocol de dol contra la violència masclista

El text aprovat preveu decretar dies de dol a la ciutat, denunciar els fets, convocar actes de rebuig ciutadà i desplegar recursos de suport psicològic a les altres víctimes vives de l’homicidi.

A la Junta de Govern Local del 26 de març, l’Ajuntament de Girona ha aprovat el Protocol de Dol en cas d’assassinat d’una dona per violència masclista. A Catalunya, durant el primer trimestre del 2017, hi ha hagut dues dones assassinades i l’any anterior n’hi va haver vuit. La mitjana de dones víctimes de la violència masclista ateses per l’administració, segons dades del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, són més de 12.000 dones a l’any. El Protocol de Dol a Girona preveu decretar dies de dol a la ciutat, denunciar els fets, convocar actes de rebuig ciutadà i desplegar recursos de suport psicològic a les altres víctimes vives de l’homicidi.

El Consell Municipal d’Igualtat va fer la proposta de posar en negre sobre blanc actuar d’una manera coordinada davant d’aquestes situacions. La primera tinenta d’alcaldia, Sílvia Paneque, ha destacat que “si no féssim tot el que cal i més per evidenciar que l’assassinat d’una dona a mans de la violència masclista és una animalada al marge de qualsevol consideració sobre el cas concret, hauríem d’admetre viure en una societat malalta, que produeix dosis de violència periòdica”. El Protocol de Dol és una eina més per lluitar contra qualsevol manifestació de violència masclista i contribueix a la permanent conscienciació encara necessària avui que les dones i els homes són persones iguals.

Prou assassinats. Josep Perpinyà
Prou assassinats. Josep Perpinyà

El Protocol de Dol de Girona contra la Violència Masclista, que era un dels compromisos avui ja desplegats del Pla d’Igualtat, ha estat consensuat al Consell Municipal d’Igualtat i ha estat definit per diferents entitats, associacions i grups municipals. Entre les mesures que s’hi exposen, també fixa una posició de protesta conjunta si es tornés a produir un nou assassinat per violència masclista, per mitjà d’exposar un cartell que denuncia aquesta situació. L’artista Josep Perpinyà va rebre l’encàrrec de dissenyar la imatge de denúncia i la donà gratuïtament per aquest projecte al Consell Municipal. La Xarxa de Dones de Girona, anteriorment, havia fet accions de protesta per a cadascun dels assassinats de dones que hi ha hagut aquests anys anteriors.

L’àrea d’Igualtat de l’Ajuntament de Girona considera que té el deure de garantir la igualtat del conjunt de la ciutadania de Girona i que en l’àmbit de gènere calen accions específiques i periòdiques per mantenir tolerància zero contra la violència masclista. Paneque ha manifestat que “s’està fent un treball extraordinari de les entitats, associacions i grups municipals en el Consell per reclamar d’una vegada per totes que la igualtat real i efectiva entre dones i homes és un dret i aquí no s’admeten excepcions”. El Protocol de Dol és un pas més que se suma a altres accions de Girona fetes recentment com la mateixa creació del Consell, l’aprovació del Pla d’Igualtat, accions de difusió (seminaris i conferències), de protecció (convenis contra comportaments masclistes) o de suport a entitats diverses vinculades a la dona.

D’altra banda, Girona va ser la primera ciutat a tot Catalunya i l’Estat a tenir com a servei una aplicació de mòbil, anomenada DRAGAlert, connectada a la Policia Municipal, que permet la permanent geolocalització de dones que hagin patit i denunciat violència masclista o assetjament sexual. Paneque ha manifestat que “avui més de 100 dones gironines tenen més seguretat gràcies a aquesta aplicació i em sembla un gran encert perquè això també les fa més lliures”. La ciutat de Girona té voluntat de ser a l’avantguarda de la defensa de la igualtat entre qualsevol ciutadana o ciutadà de Girona i això també fa necessari combatre les mostres de masclisme i la intolerància contra la violència que ha generat i genera.


Publicado

en

, , , ,

por

Etiquetas: