L’equip de govern perd l’oportunitat d’obtenir finançament entorn als quatre rius i la sèquia Monar

Silvia Paneque i Eli Riera denuncien que l’equip de Puigdemont no hagi presentat al·legacions al Pla de Gestió de la Conca Fluvial de Catalunya en defensa dels interessos dels gironins/es

Les regidores socialistes a l’Ajuntament de Girona, Sílvia Paneque i Eli Riera, denuncien que el govern de Convergència ha oblidat presentar al·legacions al Pla de Gestió de la Conca Fluvial de Catalunya (2016-2021) de l’Agència Catalana de l’Aigua, perquè els veïns de Mas Ramada i de Vilaroja poguessin disposar del pont sobre l’Onyar i de la connectivitat del barri amb carrils bici amb el centre demandat per les associacions de veïns. “Estic convençuda que l’equip de govern no té inconvenient en què el pont que connectaria Vilaroja i Mas Ramada amb el Parc Científic i la Creueta es faci; per tant, entenc que no s’ha sol·licitat el finançament necessari per aquesta infraestructura assequible i necessària per oblit, fet que resulta del tot lamentable”, ha afirmat Sílvia Paneque. Assegurar el pas de vianants i de bicicletes, adequar les ribes de l’Onyar i incloure un carril bici que enllacés amb la via verda que va de Quart a Girona i entra pel carrer Emili Grahit significaria millorar la qualitat de vida de les persones que viuen en aquest barri de Girona i atendre una petició que ha estat històricament reivindicada.

La regidora Eli Riera a l’últim Ple va recordar que no s’havia atès la demanda de barri i la petició de diferents grups del consistori durant aquests últims sis mesos per tal d’incloure al·legacions a l’esmentat Pla de Gestió de l’ACA que acabava el passat mes de setembre. D’altra banda, en el document presentat s’estableix que es continuarà essent tolerant amb l’ incompliment constant del cabal mínim ecològic del Ter al pas per Girona, i que es seguirà amb l’actual transvasament de fins el 75% del cabal del riu Ter per proveïr d’aigua l’àrea metropolitana de Barcelona fet que en canvi s’havia acordat de pal·liar gradualment amb l’estabiment del compromís pel Ter l’any 2010, gràcies en part a l’activisme de plataformes com Aigua és Vida o Naturalistes de Girona. En aquestes circumstàncies, “resulta injustificable que l’equip de govern de Convergència a Girona no hagi presentat al·legacions sobre aquestes qüestions i la protesta enèrgica per defensar el cabal del riu Ter”, ha conclòs Riera. L’ACA ha de permetre un cabal del Ter apropiat per tal que sigui possible la continuïtat dels processos naturals de flora i fauna, que ha estat descrit per estudis com El transvasament del riu Ter de l’Observatori del Ter de l’Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista de Girona o bé La manca de cabal al riu Ter de la Càtedra d’Ecosistemes Litorals Mediterranis.

En aquesta direcció, Paneque i Riera enumeren un seguit d’accions que podrien ser un avenç significatiu a diferents barris per viure els rius i integrar-los a la ciutat. A la Sèquia Monar, valoritzar el patrimoni tangible i intangible a l’entorn de les antigues centrals elèctriques i de la indústria. Al Ter, portar a terme les millores d’urgència compromeses a la Devesa i donar una continuïtat horitzontal entre Fontajau i el parc, amb cura i humanització de les seves ribes. A l’Onyar, naturalitzar-ne els entorns des de Vilaroja i Mas Ramada fins a plaça Catalunya, amb especial atenció a la zona fragmentada entre aquests barris i l’inici del carrer del Carme. Entre aquests dos rius, a l’illa del Ter fer- passeres, visitables per a vianants i susceptible de ser coneguda in sito amb el respecte degut a la naturalesa de l’indret. El Güell acompleix en part la funció d’acostar Sant Narcís i Can Gibert i ara cal assumir el compromís de reconstruir el Pont del Dimoni com a node connector a Santa Eugènia i restaurar aquest espai de memòria de barri. I el Galligants ha d’esdevenir recorregut central per als barris de Sant Pere i Sant Daniel com a lloc de vida a l’entorn de l’aigua, amb la recuperació de fonts, ponts, llegendes, memòria i rierols. I cal assolir l’arranjament dels vorals dels rius i dels rierols als entorns de la ciutat.

Les regidores socialistes lamenten que, tot i que l’equip de govern convergent ha anunciat a premsa en diverses ocasions que desenvoluparia una actuació global a l’entorn dels quatre rius i la sèquia Monar a Girona; el fet és que no hi ha hagut cap actuació ni particular ni general que hagi millorat la integració fluvial a la ciutat. Eli Riera ha demanat que l’alcalde Carles Puigdemont “enlloc de presentar un projecte a premsa on es diu que es vol traslladar tota la plataforma de Plaça Catalunya cent-cinquanta metres més al sud; es preocupi de demanar quan toca la contribució a l’ACA perquè els rius portin el cabal d’aigua que haurien de portar i perquè la gent de Mas Ramada i Vilaroja tinguin un pont de vianants amb carril bici que connecti el barri fins al Parc Científic”. Sílvia Paneque, que considera que els rius poden ajudar a connectar la ciutat per mitjà d’aprofitar les infraestructures que avui ja estan en funcionament i ens són útils, ha afegit que “resulta del tot contradictori afirmar que es vol un pla general per integrar els rius a Girona i l’únic canvi que s’hagi fet al Güell sigui construir-hi grans superfícies i un restaurant de menjar ràpid”.


Publicado

en

,

por

Etiquetas: