Pressupostos participatius Ajuntament de Girona

Paneque adverteix que es pot fer malbé la participació a Girona si no es troben solucions per als pressupostos participats

Sílvia Paneque insta el govern de CiU a l’Ajuntament de Girona a replantejar els pressupostos participats de manera estructural i a convocar la comissió mixta de manera immediata per evitar deixar-los perdre.

La portaveu del grup municipal del PSC de Girona, Sílvia Paneque, denuncia que “el funcionament dels pressupostos participats ha empitjorat fins a un punt de portar-lo a les portes del fracàs”. Això no obstant, la portaveu considera que “encara és més greu que, davant de la gravetat d’aquesta situació, CiU s’expulsi el seu deure i opti per situar la responsabilitat de la sortida d’aquest atzucac sobre els ens veïnals”. El govern de Marta Madrenas va anunciar ahir que havia aturat els pressupostos participats d’aquest any i el regidor Eduard Berloso va dir que la reunió de la comissió mixta no s’havia reunit, perquè hi havia hagut “diverses opinions de les associacions”.

Pressupostos participatius Ajuntament de Girona
Pressupostos participatius Ajuntament de Girona

Paneque reclama que “l’Ajuntament de Girona ha de tenir la capacitat de liderar les polítiques de participació i, com a mínim, tenir el coratge d’assumir les responsabilitats pròpies”. Per aquest motiu considera que “l’Ajuntament de Girona ha de fer els següents passos: en primer lloc, convocar la comissió mixta i gestionar els pressupostos participatius d’aquest any, perquè si es perden serà terriblement difícil recuperar-los; i, en segon lloc, presentar un document de reformes profundes, amb calendari i recursos especificats, que sigui aprovat, primer, per al Plenari de Girona, amb el màxim consens possible i, després, per una Audiència Pública amb el conjunt de la ciutadania”. Paneque està convençuda que “l’Ajuntament de Girona ha tingut i tindrà el compromís i el treball honest del conjunt d’ens veïnals a favor de la ciutat”.

El camí de les solucions, segons Sílvia Paneque, es troba en “fer una separació nítida per deixar en mans del conjunt de la ciutadania i dels ens veïnals les decisions dels pressupostos participats, perquè de veritat siguin participats”. Un dels problemes, segons la portaveu, ha estat precisament la ingerència de caràcter polític que ha creat no només un descontentament general molt ampli, sinó que a més en alguns barris s’han pres decisions des del govern de la ciutat, que han acabat comportant divisió entre els veïns i veïnes. A més, la portaveu tem que el govern de CiU pugui tenir la intenció d’estalviar-se 1,2 milions d’euros amb l’operació de situar, ara, la responsabilitat pròpia que té dels pressupostos participats sobre les espatlles de les associacions de veïns i veïnes.

La Federació d’Associacions de Veïns de Girona ja ha dit que és partidària que els pressupostos participats d’aquest any es portin a terme. Sílvia Paneque, en aquest sentit, “insta el govern de CiU de Girona prendre aquesta primera decisió de manera immediata i convocar la comissió mixta amb urgència”. A més, considera que és positiu que s’hagin acceptat errors greus i, per aquest motiu, s’han de replantejar algunes qüestions com evitar que hagin de votar cada any diferents fases d’un mateix projecte, a causa de ser inversions de caràcter menor; que no s’incloguin propostes que han d’anar per la via ordinària d’inversions com arreglar una vorera; o que s’incloguin projectes globals de ciutat tan necessaris, com capacitats per teixir complicitats.


Publicado

en

, ,

por

Etiquetas: