Sílvia Paneque demana que hi hagi un suport efectiu de la Generalitat i l’Ajuntament als clubs i entitats esportives de la ciutat en un moment de dificultat per la Covid

El grup socialista proposa en una moció al Ple que l’Ajuntament i la Generalitat treballin colze a colze amb les entitats i clubs esportius per ajudar-los davant les enormes dificultats causades per la crisi pandèmica

El grup socialista a l’Ajuntament de Girona ha reclamat, en una moció que es debatrà en el proper Ple ordinari, el suport efectiu de la Generalitat i de l’Ajuntament a les entitats esportives de la ciutat, en un moment que estan patint greus dificultats amb motiu de les restriccions per prevenir la transmissió de la Covid-19. En la moció, els regidors socialistes recorden que el Govern de Catalunya disposa de 3.165 milions d’euros que s’han de destinar a ajuts davant els efectes de la Covid-19 i que seria desitjable que una part d’aquests recursos arribessin als municipis. Sílvia Paneque n’ha subratllat la importància, “perquè els clubs i entitats puguin assumir les adaptacions, adequacions, neteges, desinfeccions i control de les instal·lacions esportives municipals però també privades sense ànim de lucre en matèria anti-Covid-19”.

El grup socialista recorda en la moció que el teixit esportiu -clubs i entitats principalment, juntament amb les empreses del sector- “ha fet un extraordinari esforç, econòmic i organitzatiu, d’adaptació de les seves instal·lacions i les activitats per poder continuar la temporada esportiva, tot fent front a l’emergència sanitària establint mesures i protocols de prevenció i seguretat en salut”. A més, els regidors socialistes assenyalen que algunes d’aquestes entitats també han hagut de sumar a aquestes despeses les destrosses causades pel temporal Glòria, en un any molt difícil per tot el teixit esportiu de la nostra ciutat.

D’altra banda, la moció també assenyala que, més enllà de la importància de l’esport per a les persones, “les pràctiques esportives ajuden a la dinamització de la vida de barri, afavoreixen les relacions i vincles socials entre generacions, inserció, salut i integració en la vida de la ciutat”. L’esport “també és un mitjà per assegurar una activitat educativa, constructiva i alternativa per a la nostra joventut, a la vegada que ajuda a la salut física i mental de la nostra gent gran i de les persones amb diversitat funcional”, afegeix la moció en la seva part expositiva.

Per tots aquests motius, la moció proposa “instar el Govern de la Generalitat i la Secretaria General de l’Esport i l’Activitat Física que treballin per a conduir l’esport català, sense greuges ni limitacions respecte a altres sectors, en aquesta situació excepcional dotant dels recursos necessaris al teixit esportiu i món local per tal de garantir la continuïtat de la pràctica esportiva i la viabilitat de les seves instal·lacions”. També demana instar el Govern de la Generalitat “que arbitri els mecanismes necessaris en les bases de subvencions del teixit esportiu sense ànim de lucre per assegurar el manteniment d’aquest suport imprescindible, malgrat les aturades de les activitats que es puguin produir a causa de la pandèmia”.

Un altre dels punts d’acord proposats reclama ajudes a les famílies per permetre la pràctica de l’esport en condicions d’equitat, així com també ajudes directes al món de l’esport mitjançant el nou Pla de xoc de reactivació de l’esport i l’activitat física de la Generalitat; a aquestes ajudes hi afegiria també l’ajut d’ajuntaments i consells comarcals. Tot plegat, per tal de garantir a viabilitat econòmica de tots els clubs i centres esportius, entitats esportives i els seus treballadors i treballadores que s’han vist obligats a tancar durant mesos.

Pel que fa a les responsabilitats en l’àmbit municipal, la moció proposa “fer una avaluació detallada- entitat esportiva per entitat esportiva- de les necessitats que la Covid-19 ha portat als clubs i entitats i de la problemàtica que tenen per dur a terme les seves activitats de represa, ja sigui per als entrenaments o a nivell competitiu, amb el propòsit de fer un pla específic per a les entitats més afectades”.

També, instar el govern municipal a “fer una avaluació del grau de compliment dels objectius del Pla Estratègic de l’Esport Local i del Mapa d’Instal·lacions i Equipaments Esportius del Municipi (MIEM) 2018-2028, tal com es va acordar en l’últim consell Municipal de l’esport del passat mes d’octubre”, sense que fins ara s’hagi fet cap més avenç. La moció estableix també que totes aquestes mesures es puguin prendre en el termini de tres mesos des de la seva aprovació.

Sílvia Paneque