Sílvia Paneque a Cotlliure, França

Sílvia Paneque dona suport al Front Popular en un acte a França

Sílvia Paneque ha destacat la importància de la lluita contra l’extrema dreta i el suport ferm a la democràcia, els drets i les llibertats de tota la ciutadania

La diputada i portaveu del PSC de Girona, Sílvia Paneque, ha assistit aquesta tarda a un acte del socialista Julien Baraillé del Nou Front Popular al Centre Cultural de Cotlliure. Julien Baraillé, candidat de l’Union de la gauche per la quarta circumscripció dels Pirineus Orientals, va obtenir un 25,95% dels vots en la primera volta de les eleccions legislatives del 2024 i competirà en la segona volta contra Michèle Martinez del Rassemblement National, que va obtenir un 47,90%.

Sílvia Paneque ha destacat la importància de la lluita contra l’extrema dreta i el suport ferm a la democràcia, els drets i les llibertats de tota la ciutadania. “La nostra lluita és per una societat justa i democràtica on els drets de tothom siguin respectats” ha afirmat, posant èmfasi en els valors que han inspirat la unió de les esquerres (Union de la gauche).

Julien Baraillé és el primer secretari federal del Partit Socialista dels Pirineus Orientals, conseller regional i candidat experimentat en diverses eleccions. És conegut per la seva dedicació a la política local i regional i a les causes socials.

INTERVENCIÓ A L’ACTE:

El significat de les paraules té molta importància en política i jo, avui, us vull parlar del concepte «República». Aquesta paraula vol dir llibertat, pau, respecte, diversitat, drets i, sobretot, dignitat per a totes les persones. Hem visitat amb Jullien Baraillé i Pierre Alyagas la toma d’Antonio Machado. El poeta també és un símbol del nostre record i amor a la Segona República espanyola.

La democràcia a Catalunya, si té una mare, quina és? No pot ser altra que la Segona República. Els demòcrates a Catalunya i a Espanya hauríem d’estar d’acord en dues coses. La primera, que la democràcia a Espanya si té unes arrels són les de la Segona República. La segona cosa és que no volem repetir mai més res com el Franquisme, perquè va ser una dictadura. Si som demòcrates, abracem les democràcies i repudiem les dictadures.

Per tant, la paraula «República», sobretot, vol dir llibertat. Aquesta és una lluita internacional i que va molt més enllà de les fronteres de cada país. Avui, es juga a Kenya, on la Generació Z protesta per tenir oportunitats. El buit que les democràcies occidentals hi poden deixar, pot ser omplert per autocràcies o dictadures que no poden ser un model de futur d’un planeta lliure i en pau.

La victòria global de la llibertat també està present als Estats Units, on el Partit Demòcrata ha de prendre les decisions necessàries per guanyar Trump, per impedir un segon mandat de Trump. La victòria de la República de la llibertat i de la democràcia al món també exigeix que les esquerres condemnem el govern Netanyahu i demanem la pau a Gaza.

A França, també hi ha un episodi clau d’aquest conflicte global entre la República, que és llibertat, contra la dictadura, que és opressió. Únicament es pot defensar la llibertat, si es defensen les llibertats de totes les persones. El socialisme és una ideologia per a la llibertat de totes les persones, que exigeix poder tenir una vida digna. És la lluita no per a un col·lectiu, sinó per a tots els col·lectius.

Un punt important en la història d’aquesta voluntat de llibertat de les persones va ser la República a França. Ha vingut amb mi la catedràtica Anna Maria Garcia de la Universitat de Girona, experta en el segle XIX, i ho sap bé. La llibertat, la igualtat i la fraternitat són França i són República de la llibertat al món. Un somni o una esperança. Generació rere generació tenim el deure de caminar i caminar per acostar-nos a aquest port d’arribada. Un pas important serà la victòria de l’esquerra a les eleccions d’aquest diumenge.

Je suis en France pour soutenir Jullien Baraillé. Je me suis intéressée à connaître son profil personnel. C’est une personne engagée pour l’humanisme. C’est un politicien qui aime écouter les gens. C’est un homme bon qui luttera pour toutes les libertés. Enfin, je veux vous dire que je suis Sílvia Paneque, que je suis de Gérone, que je suis catalane, que je suis mère et que cela ne me rend ni meilleure ni pire que quiconque. Le combat, aujourd’hui, n’est pas entre nations. Non. La lutte est entre ceux d’entre nous qui défendent la liberté et ceux qui veulent se lier à un dictateur, à un populiste ou à quelqu’un d’extrême droite.


Publicado

en

,

por

Etiquetas: