Un jove gironí impulsa un projecte perquè persones sense recursos puguin esmorzar a compte d’altres clients que els ho paguen (El Punt Avui)

Hi ha projectes solidaris que neixen de l’experiència de persones que han treballat en un determinat àmbit i han constatat necessitats no cobertes. D’altres neixen com a resposta a dades negatives –fredes dades– que demostren deficiències socials en un determinat aspecte i que ments ben professionalitzades dissenyen per revertir els resultats. Però hi ha altres projectes que neixen de la frescor, de visions noves i no contaminades –que no vol dir alienes a les necessitats dels conciutadans–, amb humilitat però decidides. És el cas que ens ocupa. El d’un noi, David Valero, de disset anys, estudiant de segon de batxillerat als Maristes de Girona, que en el marc del seu treball de recerca ha endegat una versió solidària d’un projecte internacional anomenat Cafès pendents.

El projecte consisteix que persones que prenguin un cafè o facin un esmorzar en un bar, puguin deixar-ne un altre pagat per a persones amb pocs recursos. L’inici d’aquest projecte prové d’un costum d’alguns indrets d’Itàlia: quan una persona tenia alguna cosa per celebrar, deixava el cafè pagat per a la pròxima persona que entrés al bar, fos qui fos. D’aquí, s’ha estès pel món, en formats solidaris. Valero, però, hi ha introduït una variant, que consisteix a intentar implicar-hi organitzacions no governamentals i d’assistència social (a més dels bars). A Girona ja ha contactat amb un parell d’entitats, està en converses amb La Sopa, ha rebut el suport explícit de l’Ajuntament de la ciutat, i també el de cinc bars que ja hi participen i en els quals ha posat unes guardioles per recollir diners (per si algú vol posar-hi uns quants cèntims, encara que no cobreixin tot un esmorzar o cafè). Valero explica que per ara està fent ell la gestió de saber quants diners hi ha disponibles i ho comunica a La Sopa, que en podrà fer la distribució a les persones que els calgui. Però l’objectiu no és continuar fent-ho així, sinó que el projecte agafi empenta per si sol, i les entitats socials i els locals col·laboradors acabin gestionant-ho entre elles a fi que entri de ple en una normalitat solidària que necessitarà també, és clar, la bona voluntat dels gironins. En David, de moment, ha plantat la llavor. Els bars de Girona que hi col·laboren són, per ara, les cafeteries Marfà, Pont del Dimoni, Un Sol Món, Petit Berlín i Mamma Cafè.girona-desde-el-cielo


Publicado

en

,

por

Etiquetas: