El territori és un element viu, en constant transformació. La manera com el planifiquem i el gestionem determina el nostre futur. A Olot, hem pogut veure de prop com es pot avançar cap a un model de desenvolupament que integri economia, paisatge i sostenibilitat; que garanteixi oportunitats per a tothom i que actuï amb sensibilitat per la preservació dels valors naturals i culturals que ens defineixen.
Infraestructures i mobilitat per a un territori més connectat
La col·laboració entre institucions és essencial per garantir un equilibri territorial efectiu. Per això, al Consell Comarcal de la Garrotxa hem reforçat el compromís per impulsar infraestructures estratègiques, millorar la mobilitat i gestionar de manera eficient els recursos naturals i els residus. El treball conjunt amb el món local permet impulsar projectes adaptats a les necessitats específiques del territori, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de la ciutadania i fomentar una economia diversificada i sostenible.

20 anys de polítiques pioneres en la gestió del paisatge
L’Observatori del Paisatge de Catalunya, amb seu a Olot, celebra enguany dues dècades de treball intens en la protecció i ordenació del paisatge. Catalunya va ser pionera a l’Estat i a Europa en l’aplicació dels principis del Conveni Europeu del Paisatge, i avui aquesta tasca continua sent imprescindible per integrar el valor del paisatge en la planificació territorial i urbanística. Durant la visita, hem destacat la importància d’aquesta feina i hem conegut el llibre El paisatge en el món local, una eina de referència per a les administracions que treballen en la millora i gestió del paisatge.

Recuperació d’espais degradats: el cas del Turó de la Pomareda
Un dels exemples més clars de la importància d’una bona gestió del territori és la restauració d’espais degradats. Al Turó de la Pomareda, integrat al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, hem visitat un projecte de restauració d’una antiga pedrera impulsat amb fons #NextGenerationEU. Aquesta actuació forma part d’un pla global per recuperar zones afectades per activitats extractives i convertir-les en espais amb valor ecològic i paisatgístic. Un projecte que demostra com es poden transformar antigues cicatrius del territori en noves oportunitats per al medi ambient i la societat.

Innovació i sostenibilitat al sector agroalimentari
Finalment, hem visitat dues empreses clau del sector agroalimentari de la comarca i el país: Olot Meats i Noel Alimentària. Aquestes empreses són un motor econòmic cabdal de la Garrotxa i estan fent una aposta clara per la innovació, la sostenibilitat i la reducció de l’impacte ambiental. La transició ecològica és una responsabilitat compartida, i el sector agroalimentari té un paper fonamental en la seva aplicació.

