Els informes tècnics del propi Ajuntament indiquen que aquesta actuació no respecta cap “procediment legalment establert”. L’abocador de Solius, a més a més, té una sentència ferma de tancament del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i no té llicència ambiental per poder treballar
El govern de Junts i ERC a l’Ajuntament de Girona ha enviat la fracció orgànica de la brossa a l’abocador de Solius sense cap conveni vigent l’últim any i, per tant, “prescindint totalment i absolutament del procediment legalment establert”, segons informe d’intervenció del mateix consistori. Això ha generat 60 factures per valor de 659.908,43€ durant 12 mesos, que poden tenir com a conseqüència “enriquiment injust” per part del consistori, en tant que els pagaments no s’han fet d’acord al “procediment legalment establert”. El govern de Junts i ERC no ha pogut satisfer aquestes factures, perquè no té conveni i, per això, han pogut provocar “enriquiment injust”. La fracció orgànica de residus del municipi de Girona s’ha enviat a l’abocador de Solius que té una sentència ferma de tancament i qui, a més, no té llicència ambiental. Ara, el govern porta a Plenari un nou conveni per poder pagar les factures ja emeses pel Consorci per al Condicionament i la Gestió del Complex de Tractament de Solius.
La portaveu del grup municipal del PSC, Sílvia Paneque, ha denunciat aquesta situació i ha recordat que l’abocador de Solius, a més a més, té una sentència ferma de tancament des de juliol del 2020, que hauria d’haver complert en un termini màxim de 30 dies. “No és només que no s’haurien d’haver enviat mai residus orgànics sense conveni en vigència, sinó que tampoc no s’haurien d’haver enviat a un abocador que té sentència ferma de tancament i que no respecta els criteris de respecte en el medi ambient més bàsics”. En efecte, el Consorci de Solius ha admès públicament que no té llicència ambiental en vigor i, en conseqüència, no hi ha els mecanismes de controls adequats i no es pot saber quin impacte pot haver en les aigües residuals que l’abocador emet.
Els convenis entre l’Ajuntament de Girona i el Consorci de Solius varen ser anuals i automàtics entre 2008 i l’octubre de 2020, després que cada 1 de novembre si cap de les parts no afirmava el contrari, el conveni es renovava automàticament. La Llei 40/2015, però, va establir que aquest tipus de contracte no eren vàlids per a l’administració pública i va fixar l’1 d’octubre de 2020 com a data límit per extingir-los. Això va provocar que el conveni automàtic entre l’Ajuntament de Girona i el Consorci de Solius no es renovés. Això va succeir a novembre de 2020, tres mesos després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) dictés sentència ferma de tancament per a l’abocador de Solius. Aleshores, el govern de Junts i ERC a l’Ajuntament de Girona varen decidir continuar enviant la fracció orgànica a l’abocador de Solius, tot i que ja no hi havia conveni vigent per fer-ho amb els procediments legalment establerts.
D’altra banda, a octubre de 2021, el Consorci i el govern de la Generalitat varen demanar aclariments al TSJC sobre la sentència de tancament, que a la pràctica ha tingut com a conseqüència que l’execució de tancament encara no s’hagi produït.
“El compliment de la sentència ferma s’haurà de portar a terme després de respondre als aclariments del govern de la Generalitat, d’acord. Tanmateix, allò que no és raonable és que Solius continuï treballant després de sentència de tancament, ho faci sense llicència ambiental i que l’Ajuntament de Girona hi hagi enviat la fracció orgànica durant un any sense ni tan sols conveni”,ha lamentat la regidora socialista Bea Esporrín encarregada d’aquest tema. Davant d’aquesta situació inèdita, que segons intervenció de l’Ajuntament de Girona no compleix “cap procediment legalment establert”, el govern de Junts i ERC ara han decidit portar al pròxim Plenari de Girona durant aquest mes de gener un nou conveni amb el Consorci de Solius que, com a mínim, farà que el consistori continuï enviant la fracció orgànica del municipi a aquest abocador fins a juliol d’aquest mateix any.
La sentència 2953/2020 de la secció tercera de contenciós administratiu del TSJC va invalidar l’autorització ambiental del Consorci de Solius i va ordenar el tancament de totes les activitats. S’havia de fer durant els següents 30 dies posteriors a la sentència, perquè s’hi argumentava que no hi havia prou garanties d’un tractament dels residus d’acord als criteris establerts legals i medi ambientals. Aleshores, el govern de l’Ajuntament de Girona va continuar enviant la fracció orgànica, però ho va fer sense conveni en vigència. En veure que aquesta situació és irregular i que el tancament de Solius s’està allargant en el temps, el govern de Junts i ERC han decidit portar un nou conveni a Plenari. Això els permetrà pagar les 60 factures per valor 659.908,43€, que sense conveni no s’han pogut satisfer i, per això, han pogut provocar “enriquiment injust” per part de l’Ajuntament. Aquest conveni estipula que “a partir 01/07/2022 no es permetrà entrada de fracció orgànica de l’Ajuntament”. Però això es contradiu amb el fet que, alhora, és un conveni que té una durada de quatre anys, és a dir, fins a 2025. L’Ajuntament es justifica en informes interns per donar-se més temps amb l’Agència Catalana de Residus (ACR), que és qui hauria d’indicar un nou destí per a la fracció orgànica de Girona.
“El termini establert per l’ACR per indicar un nou destí a la fracció orgànica és de dos mesos abans de començar-se a enviar. Així, si a juliol del 2022, l’Ajuntament de Girona no ha de portar la fracció orgànica a Solius, aquest mateix abril ha d’indicar a on poden tractar-se amb garanties medi ambientals”, han explicat les regidores Paneque i Esporrín. Això no obstant, les socialistes no entenen per quins motius es treballa a Solius sense llicència ambiental, per què l’Ajuntament de Girona hi ha enviat l’orgànica durant un any sense conveni vigent, com és que ara es fa un nou conveni de durada de quatre anys, on alhora s’especifica que es vol finalitzar l’enviament de residus aquest juliol, per què la Generalitat ha endarrerit el tancament definitiu amb la petició d’aclariments i com és que no hi ha una direcció clara amb plantes de triatge respectuoses amb el medi ambient a Catalunya i a Comarques Gironines per tractar els residus de manera adequada.