El Ple de Girona aprova la moció del PSC sobre el nou Trueta

Amb la moció s’acorda desenvolupar el Trueta quan abans millor, amb les millors condicions assistencials -connectat al Santa Caterina- i sense afectació ni a masies catalogades ni a zones verdes de Sant Gibert del Pla ni de Santa Eugènia.

El Ple de Girona va aprovar ahir una moció del PSC que pretenia ser
un pacte per al Nou Campus de Salut Hospital Universitari Doctor Josep Trueta i Santa Caterina. La moció incloïa els acords necessaris per desenvolupar el nou hospital Josep Trueta quan abans millor, amb les millor condicions assistencials que sigui possible (per tant, davant per davant de l’Hospital Santa Caterina) i sense afectació ni a masies catalogades ni a les zones verdes de Santa Eugènia i Can Gibert del Pla.

La moció va obtenir el suport dels grups de Guayem Girona, Ciutadans i el regidor Daniel Pamplona, i el vot contrari dels grups del govern municipal, Junts per Catalunya i ERC.

Els acords que es votaven eren els següents:

1. El Plenari de l’Ajuntament de Girona acorda sol·licitar al Govern de la Generalitat un estudi tècnic analitzant i valorant la ubicació dels edificis que hagin de conformar el nou parc de salut de la regió sanitària de Girona, prioritzant l’interès públic de l’actuació, els criteris tècnics d’eficàcia mèdica i assistencials, la connectivitat entre el nou Hospital Doctor Josep Trueta i l’Hospital Santa Caterina per actuar com a Campus de Salut únic, de conformitat amb el protocol signat amb la Generalitat de Catalunya i les menors afectacions urbanístiques d’elements catalogats. Aquest estudi haurà d’estar enllestit en un termini màxim de tres mesos.

2. Santa Eugènia i Can Gibert no poden perdre més espai verd, en tenir la densitat de població més alta de la ciutat i molt superior a qualsevol altre barri de Girona situada en 763,20 persones/hectàrea segons dades del mateix Ajuntament de Girona. Per això, el Plenari de l’Ajuntament de Girona acorda que no afectarà zones verdes de Santa Eugènia i Can Gibert i es compromet a mantenir les zones verdes existents.

3. El Plenari de l’Ajuntament de Girona acorda iniciar converses i negociacions amb diferents grups d’interès i les institucions supramunicipals implicades per a garantir la conservació del nivell d’activitat social, econòmica i prestacional al nord de la ciutat quan el nou Hospital Doctor Josep Trueta entri en funcionament

La portaveu socialista, Sílvia Paneque, va explicar en la seva intervenció que entre el 30 i el 40% dels ingressos hospitalaris complexos avui no es poden fer a la regió sanitària de Girona, mentre que quan el nou campus de salut estigui fet, es calcula que el 95% de tots els ingressos es podran fer a la regió sanitària de Girona.

Es dona la circumstància que el govern de Junts i ERC va anunciar el 2020 que el Nou Campus seria a Salt, però a hores d’ara segueix encallat a Girona, ja que el govern de Junts i ERC encara no ha presentat la garantia d’urbanisme per construir-lo. L’Ajuntament de Girona hauria d’haver posat a disposició terrenys amb garantia d’urbanisme per poder fer, després, la redacció del projecte. Aquesta garantia es demana perquè el projecte té un cost de 10M€ i enviar-la escurçaria 1 any els tràmits. A març del 2022, s’hauria d’haver aprovat ja el Planejament General Municipal, s’haurien d’estar iniciant els Planejaments Derivats i hi hauria d’haver l’inici del concurs del projecte de redacció.

Afectació a masies i pèrdua de zona verda

El govern de l’Ajuntament de Girona, però, no ha presentat encara ni la garantia d’urbanisme per als terrenys al municipi. El retard ve donat per l’afectació a dues masies catalogades amb valor històric i a la riera Masrocs. Aquestes problemàtiques, a més, significarien la urbanització de parcel·les per fer-hi habitatge a l’entorn verd al costat del Parc Jordi Vilamitjana, en un barri que és, de llarg, el més densament poblat a la ciutat.

El millor Campus de Salut per a Girona hauria de tenir les menors afectacions possibles i hauria de garantir la connectivitat funcional entre el Nou Trueta i el Santa Caterina. A més de la urgència, per tant, tot indica que el nou hospital ha de construir-se davant per davant del Santa Caterina. La funcionalitat entre els dos hospitals exigeix la màxima proximitat.

El Nou Campus de Salut tindrà 120.000m2 de nova construcció. Davant per davant del Santa Caterina hi ha aquests terrenys i compten amb garantia d’urbanisme. A més, d’aquesta manera no es tocaria l’espai verd a l’entorn de la riera Masrocs ni les masies catalogades amb valor històric i paisatgístic.

“El Nou Campus és una urgència de la regió sanitària de Girona. Fer-lo al més aviat possible i de la millor manera, amb les menors afectacions, no pot tenir segell polític ni ser una discussió sobre termes municipals”, va explicar ahir Sílvia Paneque.

Vegeu un fragment de la intervenció de Sílvia Paneque en el Ple: https://youtu.be/yUUU–ekEsI

Sílvia Paneque en el Ple

Publicado

en

por

Etiquetas: