El PSC de comarques gironines posa les seves condicions per aprovar pressupostos a la Generalitat

Els socialistes han presentat propostes de Comarques Gironines per valor de més de 80 M d’euros i uns 10 milions d’euros per a Girona ciutat

El primer secretari del PSC de Comarques Gironines, Marc Lamuà, ha explicat en roda de premsa les inversions a la demarcació que el partit defensarà per aprovar els pressupostos de la Generalitat. Els socialistes han assegurat que les propostes que posen sobre la taula permeten generar oportunitats al país, prosperitat i benestar a la ciutadania. Per a la ciutat de Girona hi ha incloses diverses actuacions: el projecte del nou Campus de Salut Trueta; la partida per al nou CAP Eixample; el projecte de construcció de l’institut Ermessenda; el projecte de l’Escola de Música Isaac Albéniz; la retirada de l’amiant del carrer Barcelona i el pla de millora de la planta de valorització energètica de Campdorà.


Lamuà ha comentat que “Salvador Illa ha fet tot el possible perquè no hi hagués pròrroga dels pressupostos de Catalunya. L’únic culpable que el dia 1 de gener no tinguem uns pressupostos adaptats a la situació actual és del President Aragonès. El PSC des del novembre està treballant pels nous pressupostos i ha fet fins a catorze reunions, on la diputada Sílvia Paneque ha representat els interessos de comarques gironines. També fa temps que estem fent un procés d’escolta de les associacions i entitats del territori”.

Lamuà ha detallat els deutes històrics que té la Generalitat amb comarques gironines i ha destacat els que ahir va explicar la portaveu dels socialistes al Parlament, Alícia Romero, en roda de premsa: “el primer, que cal el projecte del nou Campus de salut del Trueta -2 M d’euros pel 2023- i seguidament, les variants d’Olot i les Presses -30 M d’euros i el compromís implícit d’executar-les entre els anys 2024 i 2025 i que ja tingués partides específiques el 2023-”. Pel que fa a la ciutat de Girona els socialistes han posat com a prioritat el projecte del nou CAP de l’Eixample -1 M d’euros-, el projecte de l’Escola de Música Isaac Albéniz -0,5 M d’euros-, la retirada de l’amiant del c. Barcelona -5 M d’euros-, pla de millora de la planta de valorització energètica de Campdorà -4 M d’euros-, i el projecte de construcció de l’Institut Ermessenda -0,5 M d’euros-. Els socialistes reclamen 11 milions d’euros de deutes històrics a la ciutat de Girona.

El primer secretari dels socialistes gironins ha posat èmfasi en la perillositat de les carreteres de comarques gironines i ha assegurat que “les millores a la xarxa viària gironina són urgents”. Per aquesta raó, els socialistes gironins demanen que s’inclogui en els pressupostos de la Generalitat les següents inversions en infraestructures pel 2023: projecte de la variant de la C-66 (Flaçà, Bordils i Celrà) -0,2 M d’euros-, perllongament de la C-31 entre el Pont del Príncep i l’Estació del TAV a Vilafant -20 M d’euros-, Ronda Nord, PK 1+250 de la carretera GIP-5106 a PK 7+000 NII (Figueres-Vilafant) -3,5 M d’euros-, Vial urbà C-31 a Vilafant -1,5 M d’euros-, millora de la carretera GI-623 a la C-31 a l’Escala -0,7 M d’euros-, millores a la GI-634 (Colomers-Verges); C-31 (Verges-Torroella de Montgrí); C-252 Pont de Ter (Verges); variant C-66 (La Bisbal) -15 M d’euros), arranjament Avinguda Santa Coloma (rotonda com a nus de comunicacions cabdal a l’entrada de la ciutat cap a túnels de Bracons -1 M d’euros-, variant Est de Ripoll -1 M d’euros-, estudi de la sortida-entrada a zona polígon Pla de Baix per accedir al polígon i centre de la ciutat a avinguda Reis Catòlics a Olot -0,1 M d’euros- i la millora dels accessos de l’estació Vall-Ter (Setcases) – 1 M d’euros-.

Pel que fa a infraestructures educatives de la demarcació, Lamuà ha posat sobre la taula les inversions en les escoles gironines, i ha recordat que respecte als barracons “som la pitjor demarcació de Catalunya en nombre de barracons a les nostres escoles i instituts”. El PSC demana les obres de construcció del nou IES Salvador Sunyer de Salt -6 M d’euros-, obres de construcció del nou Institut-Escola de Lloret de Mar -2 M d’euros-, inici de les obres de construcció del nou Institut Vilafant – 2 M d’euros-, projecte de construcció del nou institut de Palamós -1 M d’euros-, millora de l’escola de Portbou -30.000 euros- i la construcció del nou Institut de Sant Joan de les Abadesses -4 M d’euros-.

Altres inversions que els socialistes consideren imprescindibles per a l’aprovació dels pressupostos són: la remodelació de la Casa de Mar de l’Escala –1 M d’euros-, projecte d’ampliació del Centre de Dia de Gent Gran de Vidreres –0,7 M d’euros-, millores de l’estació depuradora d’aigües residuals a Vall-llobrega i Platja d’Aro –2 M d’euros-, ampliació de 2 ponts sobre el Ridaura a Castell-Platja d’Aro -4 M d’euros-, ampliació del CAP de Palafrugell -2 M d’euros-, projecte sobreeixidor de la zona del port de Palamós -0,1 M d’euros-, projecte de Radio Liberty de Pals -1 M d’euro-, nova comissaria de policia a Cassà de la Selva -2 M d’euros- i la recuperació d’antics espais industrials i colònies al Ripollès -2 M d’euros-.

Lamuà ha conclòs la roda de premsa amb un missatge al govern de la Generalitat “la política ens exigeix acords per millorar i transformar la nostra societat. Entenem que aquestes propostes posen les bases per garantir el benestar de la ciutadania i per aquesta raó exigirem que siguin incloses al pressupost 2023. Exigim allò que creiem mínim per a comarques gironines, portem molts de mesos treballant-hi i considerem que són les propostes justes per tal d’aprovar els pressupostos. Presentem propostes d’inversions de Comarques Gironines per valor de 80 M d’euros sense tenir en compte les inversions del nou Campus de Salut del Trueta i les variants d’Olot i les Presses que pugen a 32 M d’euros més”.

Sílvia Paneque a la roda de premsa de Marc Lamuà

Publicado

en

por

Etiquetas: