El PSC de Girona defineix la nova Girona a través d’un nou model turístic basat en la descentralització, l’ampliació del centre, una nova mobilitat i la transició entre natura, rius i ciutat

El cicle de conferències del grup municipal socialista es reprèn a la Casa de Cultura amb una conferència sobre el turisme a la ciutat de Girona

En el marc del cicle Diàlegs per Girona que organitza el PSC, la portaveu del grup municipal socialista a l’Ajuntament de Girona, Sílvia Paneque, i el doctor en geografia i especialista en ordenació i planificació d’espais turístics, José Antonio Donaire, han avaluat avui les opcions de futur de la ciutat de Girona a l’entorn de l’enunciat Un nou turisme per a una nova ciutat. L’acte ha aplegat més d’una seixantena de persones a l’Aula A de la Casa de Cultura i ha servit per desgranar des del potencial de Girona com a capital de referència fins a un recorregut per l’evolució de la ciutat com a punt d’atracció per a visitants i el seu posicionament en el mapa turístic local i internacional. Els “Diàlegs” a Girona compleixen enguany sis anys de funcionament com un dels fonaments de les propostes polítiques per a Girona i han comptat amb la participació de figures com Antón Costas, Emma Riverola, Javier Pérez Royo, Anna Pagans, Daniel Gascón, Victòria Camps o Joaquim Nadal.

“La ciutat no és únicament edificis, carrers, cotxes, botigues, places o institucions. La ciutat, a més de tot això, és un espai de trobada i de convivència entre persones diferents. Girona doncs, és el lloc on l’urbanisme, la mobilitat i la seguretat es redefineixen constantment per crear un espai de trobada entre persones diferents que sigui el millor possible”, ha reflexionat Sílvia Paneque en l’inici de la seva intervenció. La portaveu del grup municipal socialista ha destacat la rellevància que Girona ofereixi uns serveis públics de qualitat a les persones i ha recordat que “Girona fa anys que no ofereix un bon servei elèctric a diferents barris de la ciutat. Una ciutat funciona i progressa, en definitiva, si ofereix un espai públic de qualitat.”

Paneque ha exposat un procés de reconstrucció de Girona des de diferents punts de vista: el de la identitat oberta, cosmopolita i diversa culturalment associada a la ciutat que obre possibilitats de transformació i modernització a partir de valors propisi utilitzar les nostres millors oportunitats. I ha posat els exemples de ciutats com Hamburg, Barcelona, Bilbao o la mateixa Girona que malgrat els processos de transformació que les han fet avançar no poden perdre de vista la necessitat de reinventar-se constantment per no perdre oportunitats. “Els canvis que defenso, des d’aquest punt de vista, per a Girona van acompanyats d’una enorme prudència i moderació. El canvi, la reforma i la modernització, perquè sigui exitosa, ha de treballar sobre allò que ja és la ciutat”, ha conclòs la portaveu del grup municipal.

“Hi ha molta feina a fer en el retorn de la natura a la ciutat, que ajudarà a reequilibrar la temperatura en un moment de crisi climàtica. Podem tenir molta més cura de les vies verdes, de la transició entre natura o riu i ciutat”, ha insistit Penque, que ha volgut afegir a aquest valor, la importància d’eixamplar el centre del la ciutat: “Girona ha crescut i aquesta ciutat més gran requereix d’un centre més ampli. La ribera Oest de l’Onyar pot oferir propostes urbanístiques per engrandir l’eixample, recuperar espai públic per a la ciutadania i reduir el del vehicle amb motor”. “Defensem en definitiva actuacions urbanes per adequar l’espai públic, perquè Girona recuperi força com a espai urbà on es troben persones diferents que fan comunitat en un espai cohesionat per créixer sobre allò que ja som.”

Per la seva banda el professor de la UdG i doctor en geologia, José Antonio Donaire, ha comentat que “el primer que cal fer és posar-nos d’acord en el model turístic que volem a la ciutat” i ha afegit que “la ciutat de Girona essencialment és una ciutat tancada en el Barri Vell. Cal descentralitzar la ciutat, Girona ha d’esdevenir policèntrica i excèntrica, s’ha de buidar el centre i omplir els barris, lluitar contra corrents turístics molt arrelats. Cal que l’estratègia turística de la ciutat salti l’Onyar. Donaire també ha indicat que “el museu d’art contemporani si en algun lloc no ha d’anar és a Casa Pastors, s’ha d’obrir el turisme a la ciutat” i ha acabat indicant que “el model del Barri Vell que va convertir Girona d’una ciutat amb turistes a una ciutat turística. No es pot entendre la Girona contemporània sense entendre la Girona turística”.

Sílvia Paneque i José Antonio Donaire

Publicado

en

por

Etiquetas: