Sílvia Paneque demana més inversions i inspeccions a la xarxa elèctrica, que la Generalitat actuï davant els talls de subministrament i que es faci un mapa elèctric de la ciutat que inclogui les accions d’inversió i manteniment que les empreses elèctriques fan a cada zona
El grup socialista a l’Ajuntament de Girona ha presentat per al proper Ple una moció en què demana que s’iniciï de manera immediata la implantació de les energies renovables a la ciutat de Girona i reclama que hi hagi una implicació de la Generalitat, dotant l’Ajuntament de mitjans per facilitar aquesta implantació. També demana un major control de les conselleries responsables, d’una banda, sobre les companyies elèctriques -per garantir un bon subministrament i les inversions necessàries- i, d’altra banda, sobre el frau elèctric a causa del cultiu il·lícit de marihuana.
La moció recorda que un dels reptes més importants per als pròxims anys és assegurar la sobirania energètica per mitjà d’energies netes i que, a la vegada, els sistemes sostenibles són la manera més barata de generar electricitat. En aquest sentit, la portaveu socialista i candidata a l’alcaldia de Girona, Sílvia Paneque, ha explicat que Catalunya és un territori on el recurs solar és molt present i que disposa, a més, d’una indústria avançada amb capacitat per a construir el 60% dels elements necessaris per fer parcs solars. “Pel que fa a l’autoconsum, l’eliminació de l’impost al sol i la simplificació de tràmits han permès que famílies i empreses hagin escollit generar-se la seva pròpia energia. Aquestes facilitats és bo que les aprofitem per impulsar-les des del municipalisme amb l’autoconsum del mateix Ajuntament de Girona i, a la vegada, del conjunt de les empreses i la ciutadania”, ha afirmat Paneque.
Paral·lelament, la portaveu socialista s’ha referit als freqüents talls del subministrament elèctric en determinats barris de Girona. “L’energia és imprescindible per viure amb dignitat a Girona i, per tant, l’Ajuntament com a poder públic també ha d’assumir la responsabilitat de garantir que els veïns i veïnes hi puguin accedir a un preu just, d’una banda, i a una energia neta, de l’altra”, ha dit. Per això, la moció, en el seu segon punt d’acord preveu “exigir a la Conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que exercici les seves competències actuant i supervisant davant les companyies elèctriques que han de solucionar la greu situació que pateixen moltes famílies amb caigudes contínues del subministrament elèctric a les seves llars i assegurin la continuïtat i la qualitat del servei”.
Per aconseguir que no hi hagi talls de llum, la moció socialista proposa “que el govern municipal de Girona col·labori amb la Conselleria d’Acció climàtica per a l’elaboració d’un mapa elèctric municipal on quedi detallada quina és l’empresa subministradora de cada àrea i on s’especifiquin les accions d’inversió i manteniment darrerament realitzades”, ha explicat Paneque. També proposa “instar la Conselleria d’Interior que agilitzi les denúncies veïnals quan es tracti d’identificar i resoldre usos i connexions fraudulentes a la xarxa de distribució, incloent-hi les provocades pels cultius de marihuana, que generen interrupcions en el subministrament, i que incorpori a representants i tècnics municipals de l’Ajuntament per treballar conjuntament en resoldre aquestes incidències cada vegada més freqüents”.
La resta d’acords que proposa la moció són: reclamar a la Conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que doti dels mitjans necessaris l’Ajuntament per fer possible la creació de comunitats energètiques a tots els barris de la ciutat, amb energies renovables i netes; instar el Govern de Catalunya a facilitar i no dificultar la instal·lació d’energies renovables al territori; exigir a les companyies elèctriques “que executin un pla d’inversions amb un programa d’inspeccions periòdiques, amb la finalitat de garantir el bon estat de conservació de les instal·lacions, tal com preveu la Llei 18/2008, del 23 de desembre, de garantia i qualitat del subministrament elèctric”. I, finalment, traslladar aquests acords al Parlament de Catalunya, al Ministeri per a la Transició Ecològica, a la Conselleria d’Empresa, a la Conselleria d’Interior, a les entitats municipalistes de la FMC i l’ACM, a les entitats i associacions del municipi, i a les companyies de subministrament elèctric.