Sílvia Paneque sosté que, per operativitat, el nou Trueta ha d’anar davant del Santa Caterina i tem que les compensacions a Mas Sureda i Can Bellsolà suposin pèrdua de zona verda i equipaments a Can Gibert i Santa Eugènia
La portaveu del PSC de Girona, Sílvia Paneque, considera que l’opció que planteja el govern municipal de Girona per al nou Hospital Trueta no és, ni de lluny, la millor de les opcions possibles i que per això “el PSC intentarà que hi hagi un plantejament més eficaç i més ràpid i no plantejaments que ara no tenen cap mena de sentit”.Paneque fa una crida a que hi hagi un gran acord entre institucions i partits polítics, tant a nivell de demarcació com de Girona, per impulsar el nou hospital el més ràpidament possible. “Hem de superar la discussió de si l’hospital és a Salt o és a Girona perquè el que necessitem es el millor complex hospitalari possible i la proposta de l’Ajuntament de Girona podria endarrerir o complicar els terminis plantejats pel propi conseller”, ha advertit Paneque. En la seva opinió, l’hospital ja s’ha retardat prou. “No volem que ara s’hi sumi un error allargant el procediment urbanístic quan a més a Salt ja hi ha feta l’aprovació inicial”, ha advertit Paneque.
El PSC de Girona és partidari que el nou Hospital Josep Trueta se situï a davant de l’hospital de Santa Caterina, per l’operativitat entre els dos hospitals. Paneque ha explicat que, “després de parlar amb representants del sector mèdic, la proposta de l’Ajuntament de Girona sembla poc operativa per al treball assistencial cooperatiu entre l’hospital de Santa Caterina i el nou Hospital Josep Trueta”. Precisament un dels motius principals per situar el Trueta entre Salt i Girona va ser l’oportunitat del treball conjunt entre els dos hospitals. El sector mèdic considera que és necessària la construcció d’un nucli d’atenció sanitària unificat. “L’única manera de portar-ho a terme és estar al costat o davant de l’hospital Santa Caterina i que hi hagi una connexió fàcil, directa i senzilla que faciliti la mobilitat intrahospitalària”, ha explicat Paneque. La portaveu socialista ha afegit que des de l’àmbit sanitari pensen en una connexió dels dos hospitals o bé mitjançant la pacificació de l’Avinguda de la Pau o bé amb una solució de pas elevat.
D’altra banda, en els projectes que fins ara es coneixen, hi ha l’afectació de dues masies privades, la de Can Bellsolà i el Mas Sureda. Aquesta darrera està catalogada amb valor històric, arquitectònic i paisatgístic i sobre Can Bellsolà el catàleg indica que s’ha de protegir la pallissa. A més d’això, ha indicat Sílvia Paneque, “el procediment de compensació a aquestes famílies ¡ ens porta a que hi pugui haver-hi afectacions a les peces que hi ha al costat del parc de Mas Masó”. Paneque ha explicat que una d’aquestes peces està catalogada com a equipament i en algun moment s’havia parlat que hi pogués anar una possible escola. “Si utilitzem aquestes peces per compensar a les famílies perdem zona verda i perdem zona d’equipaments pels barris de Can Gibert i Santa Eugènia”, ha advertit la portaveu socialista.
Paneque ha afegit que tant Santa Eugènia com Can Gibert tenen la densitat de població més alta de tot Girona, amb 763,29 persones/hectàrea, gairebé el doble que a l’Eixample. I que, per tant, “són barris a on el que convé és mantenir espais verds i no és raonable que Santa Eugènia i Can Gibert perdin més zones verdes per fer-hi pisos”. D’altra banda, Sílvia Paneque ha explicat que el planejament urbanístic de la zona inclou un objectiu definit “que és la conveniència d’acumular el màxim d’espai lliure a la zona de la Riera Marroc i garantir un corredor hidrològic amb continuïtat amb Salt i Vilablareix”, aspecte que no es respectaria amb els nous plans.
El PSC també posa sobre la taula el fet que no hi hagi cap estudi de mobilitat conjunt de la zona, on s’acumulen ja l’alliberament dels peatges i l’entrada sud de l’autopista, la zona comercial del Mas Gri i l’Espai Gironès i s’hi sumarà el conjunt hospitalari. “Pensem que això també s’ha de tenir en compte abans de desenvolupar el plantejament urbanístic”, ha explicat Sílvia Paneque.