El PSC reclama a l’Ajuntament que creï comunitats energètiques amb plaques fotovoltaiques a Girona

Sílvia Paneque demana al govern determinació i resolució per expandir les comunitats energètiques a Girona per medi ambient i per tenir una factura energètica menor

El grup municipal socialista a l’Ajuntament de Girona demana al govern municipal “determinació i resolució a l’hora d’aprofitar les oportunitats que arriben a Girona amb els fons Next Generation”. La portaveu socialista, Sílvia Paneque, ha fet notar que la transformació en medi ambient que reclama Europa aporta oportunitats d’inversions per crear comunitats energètiques. “A cada bloc de pisos és possible instal·lar-hi plaques fotovoltaiques per garantir el subministrament energètic. El mateix govern de Catalunya ha aprovat un Decret Llei d’ajuts i suport a què els blocs de pisos puguin ser comunitats energètiques que generin la seva pròpia electricitat. El govern de l’Ajuntament de Girona ho ha d’aprofitar. En els barris del sector est de Girona té el deure de fer-ho després d’anys i panys on els veïns i veïnes pateixen talls constants a diari”, ha explicat Paneque.

La portaveu socialista ha demanat a l’equip de govern de Girona que busqui una solució similar a la que ha plantejat Figueres. “Estem en un moment en què està clar que les energies renovables són ja el present i s’hi ha d’apostar, i ja hi ha unes quantes poblacions de Catalunya i de les comarques que estan avançant en la creació de comunitats energètiques”. Per a Paneque, Girona no es pot quedar enrere. “Una solució així tindria la doble virtut de caminar en la direcció correcta pel que fa a generar energia neta i de posar a l’abast dels habitatges una facturació més competitiva a mig i llarg termini”. Sílvia Paneque ha lamentat que la falta d’empenta del govern municipal es faci evident en temes com aquest. “Demanem al govern municipal que faci un gir i que sigui capaç de tenir iniciativa, com veiem que l’estan tenint altres poblacions de Catalunya i de Comarques Gironines”, ha afegit.

Paneque ha explicat que si les primeres grans inversions europees varen anar dirigides a cohesionar zones vulnerables i a on hi faltaven infraestructures de mobilitat ara ja fa més de dues dècades i “no hi havia gaire res més a fer”; ara, en canvi, Europa prioritza la inversió més gran de la seva història i “un dels eixos per captar aquestes inversions és la sostenibilitat”. A més, ha explicat que el govern de Catalunya ja ha iniciat el procediment per dirigir ajut i suport amb els Fons Next Generation que el govern de Pedro Sánchez va negociar amb Europa. “Al final, les transformacions de progrés més importants que hi ha hagut a Girona han estat producte de l’entesa entre institucions. Com més n’hi ha d’involucrades, millors opcions també hi ha per a Girona. I en inversions en medi ambient, Girona pot aprofitar l’empenta que arriba d’Europa, d’Espanya i de Catalunya”, ha valorat Paneque. Sílvia Paneque, a més, demana que aquestes inversions també serveixin per posar solucions d’una vegada per totes als problemes de talls de llum periòdics que han patit diferents sectors de la ciutat. La portaveu ha tornat a recordar que hi ha “gironins i gironines que fa anys que pateixen talls de llum a diari a la nostra ciutat”. Ha recordat que aquesta situació “no s’hauria d’haver tolerat mai”. I ha insistit que ara les inversions i ajuts que arriben per a crear comunitats energètiques “han de ser una solució urgent per a persones que no han pogut obrir radiadors elèctrics, o que tenien instruments mèdics aturats per falta d’energia, perquè pateixen talls de llum cada dia de les seves vides des de fa com a mínim quatre anys”. Per aquests motius, la portaveu del PSC de Girona demana que de manera urgent el govern de l’Ajuntament de Girona creï comunitats energètiques en els sectors més afectats pels talls de llum i obri la iniciativa al conjunt de la ciutat.

Sílvia Paneque

Publicado

en

por

Etiquetas: