El PSC de Girona vol convertir les escoles de la ciutat en productores d’energia solar i aprofitar aquesta energia per avançar en la digitalització i la interconnexió entre centres educatius. El grup socialista ha presentat una moció per al proper Ple en la qual proposa que el govern de la generalitat executi un programa que generalitzi les auditories energètiques a tots els centres educatius de Catalunya, per tenir la informació sobre els consums. A partir d’això s’haurien de proposar mesures d’estalvi i eficiència energètica, incloent-hi la capacitat fotovoltaica amb plaques als sostres i altres espais idonis.
La moció demana que els pressupostos de la Generalitat de Catalunya incloguin -fins al 2030- una partida per ajudar als ens locals a fer instal·lacions fotovoltaiques en els equipaments educatius i una altra per ajudar als ens locals a digitalitzar l’educació. Tot plegat, a més, va en consonància amb les polítiques europees que assenyalen la digitalització i el respecte al medi ambient com a essencials per al progrés i la competitivitat i les han situat com a prioritats en els fons Next Generation.
La ciutat de Girona té 21 escoles públiques de primària i 6 de secundària, a més de 2 escoles de Formació Professional. A més, hi ha les escoles concertades i privades, que també han de trobar fórmules per incorporar-se a projectes com els que proposa la moció. La portaveu socialista, Sílvia Paneque, ha explicat que “l’estratègia de promoure l’energia fotovoltaica als sostres de les escoles contribuiria a la transició energètica, a la reducció de la despesa energètica i, a la vegada, suposaria la incorporació del valor de la sostenibilitat als espais educatius”.
En la moció, el PSC de Girona proposa dissenyar i executar un Pla d’Eficiència Energètica i d’Instal·lacions Fotovoltaiques per Autoconsum en tots els centres educatius, finançat parcialment amb els estalvis de la factura de consum energètic dels mateixos centres i dissenyar i executar un Pla de digitalització en l’educació a tots els centres educatius. “Un dels objectius d’aquest pla de digitalització seria potenciar la connectivitat entre les diferents escoles, instituts, centres educatius i universitats de la ciutat de Girona”, ha assenyalat Paneque.
En relació amb aquest aspecte, Paneque ha explicat que “en diferents municipis de Catalunya s’ha impulsat un pla de digitalització que pot incloure la incorporació a l’aula de pissarres digitals interactives, la millora de la connexió a la xarxa – en especial, a la fibra òptica- així com la introducció de noves aplicacions per treballar de manera cooperativa en línia”. Aquest és un aspecte important, perquè “a partir d’aquestes eines es poden crear xarxes locals d’educació i d’innovació educatives”. Aquesta capacitat tecnològica obre la porta a crear projectes educatius smart, en els quals les universitats de la ciutat també hi poden tenir un paper rellevant.