«La gent de Girona paga la factura d’un govern de continuïtat. Res no ha canviat. Ens trobem davant d’una pujada d’impostos i d’uns serveis molt millorables»

El grup municipal PSC – Girona pel Canvi insisteix que res canvia a Girona amb el tripartit de Salellas, el qual aquesta setmana ha anunciat l’increment d’un 26% en la taxa d’escombraries per les cases i un 29% per les empreses, i un 3,6% en l’Impost de Béns Immobles (IBI) per als propietaris d’habitatges. Una pujada per a tota la ciutadania en moments crítics en l’àmbit econòmic.

El grup municipal PSC-Girona pel Canvi ha celebrat aquest matí una roda de premsa on ha valorat la pujada d’impostos i taxes anunciada pel govern municipal tripartit. «La gent de Girona paga la factura d’un govern de continuïtat. Res no ha canviat. Ens trobem davant una pujada d’impostos i d’uns serveis molt millorables» ha explicat la portaveu del PSC – Girona Pel Canvi, Sílvia Paneque. El grup municipal PSC – Girona pel canvi ha posat èmfasi en la manca de transparència del tripartit de Salellas a l’hora de prendre decisions que afecten directament l’economia de tota ciutadania de Girona. «És -ho recordo- una pujada lineal, que afecta tota la gent de Girona per igual. Teixit econòmic, que necessita suport. Famílies o barris vulnerables. A tothom per igual», ha afegit la portaveu

«M’hauria agradat també que hi hagués hagut una proposta d’esquerres, progressista i que hagués tingut sensibilitat social. Per exemple apuntar de manera directa a qui pot contribuir més. Evitar afectar a tothom igual. Tenir sensibilitat per tal que la pressió sigui adequada a les possibilitats de les famílies. Fer un esforç per aconseguir inversions, en lloc d’una proposta tan dura de pujada d’impostos», ha exposat també Paneque.

En aquest sentit, des del grup dels socialistes s’ha recordat que fa dos anys també es van apujar els impostos i que tant el PSC com Guanyem hi van votar en contra. «Què ha passat perquè Guanyem ara vagi en contra dels seus arguments? Han estat fent una crítica constant cada vegada que s’han apujat els impostos i ara, fan seva la proposta dels governs passats incrementant-los de manera excessiva a la nostra ciutat”. La regidora socialista també ha indicat que “aquest és el govern més car de la història, i aquestes ordenances sufragaran el cost del govern més car de la història».

 «Un dels pocs impostos que no puja és l’ICIO, que, com ja està al valor màxim, el 4%, no es pot pujar més. L’IBI, que amb la pujada del 3,6% se situa a un 1.222%, cada vegada s’acosta més al màxim estatal permès de l’1,3%. Probablement continuarem tenint l’honor, o el deshonor, de mantenir la posició al pòdium com a tercera ciutat d’Espanya amb l’IBI més car» ha indicat Esporrín.

«El govern continua actuant de manera opaca i sense cap diàleg ni negociació. Hi ha unilateralisme absolut en la presa de decisions com va passar amb el tall del carrer de Joan Baptista la Salle que va afectar greument el comerç o amb la regulació dels pisos turístics que ho ha deixat tot tal qual estava» ha remarcat la regidora, Cristina Cots. Les alternatives de PSC – Girona pel Canvi a aquestes ordenances fiscals, un dels instruments que té l’Ajuntament de Girona per dotar-se d’ingressos per a realitzar els pressupostos de l’any vinent, són diverses: la contenció de la despesa, l’impuls de noves energies, la progressivitat fiscal i el foment de bonificacions per a empreses.

«Seria bo impulsar mesures de contenció de la despesa que rebaixarien la necessitat d’incrementar impostos, apostar per les noves energies com la solar per rebaixar la factura de consum i combustibles i, fomentar l’ocupació amb bonificacions a empreses que contractin col·lectius en atur residents a Girona» ha proposat Cots. Una altra mesura que ha posat sobre la taula el grup municipal PSC – Girona pel Canvi és la relacionada amb l’impost de construccions. Per fomentar l’activitat econòmica caldria demanar una rebaixa del Coeficient Impositiu de l’Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) en aquells supòsits de rehabilitació d’edificis, o d’instal·lació de mesures d’eficiència energètica.

El grup municipal PSC – Girona pel Canvi ha posat de manifest que l’Ajuntament de Girona hauria de reconsiderar aquestes decisions sobre les taxes i els preus públics, introduint per exemple elements de progressivitat fiscal per tal que el pagament es faci en funció dels ingressos de cada ciutadà o ciutadana. A més, també ha afirmat que a Girona segueix sense canviar res i que el tripartit de Salellas, que portava el canvi per bandera durant la campanya electoral, fa tot el contrari del que predicava quan estava a l’oposició, per exemple ara amb la pujada d’impostos i taxes.


Publicado

en

por

Etiquetas: