Sílvia Paneque arriba a un acord amb el govern de Junts i ERC per desbloquejar cinc milions d’euros per a inversions

La portaveu socialista ha pogut introduir propostes per valor de més de dos milions d’euros, per a actuacions en quatre línies estratègiques: Cultura, sostenibilitat, regulació del ciclisme i inversions als barris

També s’ha arribat a un acord per destinar els romanents líquids de tresoreria a suplementar partides per al subministrament energètic de diversos equipaments i a poder afrontar l’increment salarial del 2022 i del 2023 dels treballadors municipals, entre altres coses

La portaveu socialista a l’Ajuntament de Girona, Sílvia Paneque, ha arribat a un acord amb el govern municipal de Junts i ERC que suposa desbloquejar cinc milions d’euros per a inversions que la ciutat necessita. Dins d’aquest paquet, el PSC ha pogut introduir propostes per valor de més de dos milions d’euros per a actuacions en quatre línies estratègiques: la cultura com a motor d’acció, d’activitat, de dinamisme i de progrés; la sostenibilitat, com a adaptació i innovació per a Girona; la tercera, impulsar l’atractiu del ciclisme i de l’esport per a Girona com a motor econòmic, però també per regular i endreçar; i la quarta, inversions per a diferents barris de Girona i per a millorar la gestió del dia a dia a la ciutat.

Sílvia Paneque ha explicat que “el més important de l’acord és haver fet possible que Girona pugui disposar de cinc milions d’euros i que inversions importantíssimes per a la ciutat siguin possible de manera immediata”. La portaveu socialista ha assenyalat que, tot i que faltin pocs mesos per a les eleccions, això no ha influït en la negociació: “no s’ha prioritzat l’interès de partit o el segell particular i no hi ha hagut por d’arribar a una entesa, perquè allò que s’havia de tenir en compte era que qui sortís beneficiat fos la ciutat”, ha explicat. “Per això, no he fet propostes que fossin impossibles d’aprovar per a Junts. Però sí que he presentat unes propostes molt ambicioses, que són necessàries i urgents per a Girona”, ha afegit.  “A més a més, marquen línies prioritàries de progrés, transformació i empenta, que la ciutat ha de tenir els propers anys”.

Paneque considera que a Girona és necessari un govern fort, que pugui fer acords com aquest. “Allò que no té sentit és un govern dèbil com el que hi ha hagut, d’ERC i de Junts; que no pot arribar a cap acord per aprovar res”, ha afirmat.  També ha explicat que “Girona ha d’emprendre transformacions i reformes de progrés”. “Vivim un temps de canvi. I hi ha ciutats que estan guanyant competitivitat i d’altres que n’han perdut. Girona n’ha de guanyar, enlloc de perdre’n”, ha advertit. “Si em pregunten què ha passat amb el govern dèbil que hem tingut aquest mandat, us diré que el govern no ha acompanyat a l’energia, als actius i a les possibilitats de Girona. Amb aquestes inversions, l’Ajuntament de Girona acompanya l’empenta que té la ciutat. Girona necessita el seu Ajuntament al costat”, ha conclòs.

Acord sobre els romanents líquids

D’altra banda, apart de les inversions, el PSC també ha arribat a un acord per distribuir els 6 milions d’euros de romanents líquids de tresoreria. La regidora Bea Esporrín ha explicat que el fet de tenir pressupost prorrogat ha fet que les partides més lligades a la inflació, com són els salaris o l’energia, hagin patit increments que no estan inclosos al pressupost.

Com poden preveure, a aquestes alçades un pressupost no té cap tipus de sentit, però amb les eleccions de maig hi haurà un període sense equip de govern constituït, i el fet de tenir partides estructurals poc dotades podria fer trontollar l’operativa diària municipal” ha explicat Esporrín. “Per tant, aquest és un acord pres com a gest de responsabilitat cap als treballadors municipals i cap a la ciutadania, per assegurar el funcionament de la ciutat i de l’Ajuntament”, ha afegit.

Esporrín ha explicat que el fet de tenir un pressupost prorrogat fa que algunes partides estiguin especialment infradotades, com és el cas de capítol 1 – salaris. “Amb aquest acord suplementem capítol 1 amb 2,1 M d’EUR per poder dur a terme les pujades del 2022 i del 2023”, ha detallat Esporrín. “També suplementem les partides de subministraments energètics: 200.000 euros per a l’increment de cost del combustible d’autobusos, 84.000 per al de les escoles; 73.000 per al gas; i 1,6 M d’euros per a l’increment de l’energia elèctrica. Finalment, també es destinaran 2 milions d’euros per pagar factures pendents de neteja viària i tractament i recollida de residus”, ha explicat la regidora.

Som molt conscients que és excepcional poder suplementar aquestes partides estructurals amb càrrec al romanent de tresoreria, i això només és possible degut a la suspensió de les regles fiscals per totes les administracions públiques aprovada pel Congrés dels Diputats, de manera que de cara a 2024, serà essencial comptar amb un nou pressupost que inclogui totes aquestes contingències”, ha advertit Bea Esporrín.

DETALL DE LES PROPOSTES D’INVERSIÓ INTRODUÏDES PEL PSC

I)            Línia estratègica I. Convertir la cultura en element d’identitat de la ciutat i en motor d’activitat, de progrés i de creixement.

a.           Inici de la creació de l’Espai d’Art Contemporani de Girona, amb la inversió en projectes clau que contribueixen a crear-lo fins i tot abans que tingui el continent o la seu concreta. Fer els continguts des d’aquest moment per certificar-ne, ben aviat, la necessitat de la seva existència física. Analitzar, estructurar i iniciar les línies discursives i els continguts que contribueixin a la construcció de la identitat de la ciutat i la província a partir de l’expressió artística dels segles XX i XXI. Així com elaboració d’exposicions itinerants i de projectes artístics que fomentin la creació contemporània i que eixamplin els continguts de l’Espai d’Art Contemporani de Girona abans i tot de comptar amb un espai físic.

Per tant: explicar des de les cultures i les arts la identitat i història de Girona, d’una banda; i exposicions artístiques dels últims 120 anys, en paral·lel, com a continguts (ara) del futur Espai d’Art Contemporani de Girona. (Tècnic per programa que pugui començar amb un estudi del Fons d’art contemporani que tenim i dissenyi cicle expositiu, 50.000€).

b.           Inversió per al projecte La Volta, a Sant Narcís, amb l’objectiu de fomentar la cultura com a eina de vertebració i cohesió d’una ciutat viva i creativa, articulada en barris generadors de projectes propis. Compromís d’increment fins els 70.000€ per a la convocatòria 2024/2026 i adequació de la casa 25 de la Plaça Assumpció, de titularitat municipal. Aquesta adequació requereix de la redacció del projecte executiu, valorat e 15.000 euros, amb una previsió d’execució material/de 75.000€.

c.            Projecte de continuïtat per al Sunset. L’Ajuntament estarà al servei de garantir que aquesta aposta cultural tingui un futur fort.

II)           Línia estratègica II. Adaptació al Canvi Climàtic i mitigació.

a.           Projecte Vora 100.000 € mobiliari Urbà Vista Alegre-Pirulí. És fer un avenç molt significatiu de l’Anella verda de la ciutat. El tram és el de Vista Alegre i Pedreres.

b.           Projecte executiu del «4 rius i 1 sèquia», com a forma d’integrar la natura a la ciutat i de viure aprofitant els avantatges dels entorns naturals de les ribes dels rius de Girons”. 300.000 euros de projecte executiu del tram de l’Onyar des de la Font del Rei fins al Pont de l’Areny.

III)          Línia Estratègica III. Potenciar el grandíssim atractiu de Girona com a ciutat de ciclistes i de l’esport.

a.           Una ciutat del ciclisme i de l’esport a la zona de Domeny. Crear un pol d’atracció, amb instal·lacions, comerços… Fins ara, únicament hi ha hagut evolució privada en el tema del ciclisme. Proposem incorporar impuls públic i alhora regular per a una bona convivència, amb serenitat i moderació. (30.000 euros).

b.           Millora dels equipaments esportius: 138.765,15 € Nou vestidor de Palau 2; 57.614,00 € Renovació calderes piscina Santa Eugènia i Can Gibert; 60.000,00 € Programari gestió piscines Santa Eugènia i Can Gibert; 78.114,58 € Lavabos adaptats Camp de Futbol Pont Major; 961.565,22 € Camp de Futbol 11 Torres de Palau; € Cobertura pista Esquerra del Ter al costat del Carles Rahola, el projecte 20.000 euros.

IV)         Línia estratègica IV. Aportar solucions urgents a aquells canvis, reformes i millores que porten massa temps esperant solucions urgents. Millorar la gestió del dia a dia.

a.           221.131,43 € Rehabilitació edifici Joan Bosco (pisos de l’Aurora).

b.           40.000 € Enderroc bloc Font de la Pòlvora (c/ Acàcia 12)

c.            460.000€ de CATSA i 118.760  d’asfaltatge per solucionar la situació del col·lector Joaquim Vayreda


Publicado

en

por

Etiquetas: