Sílvia Paneque assenyala la necessitat urgent que l’Ajuntament de Girona construeixi més pisos per a lloguer social

El grup socialista adverteix que la manca d’habitatge de lloguer assequible és un problema a Girona i presenta al ple de dilluns vinent una moció per impulsar la construcció municipal d’habitatge públic a través de la societat Vivendes de Girona

La portaveu socialista a l’Ajuntamet de Girona, Sílvia Paneque, i el regidor Joan Antoni Balbin han assenyalat la necessitat urgent que té Girona en habitatge social i han apostat “perquè l’Ajuntament sigui actiu en la solució del problema, impulsant la construcció de pisos per destinar-los al lloguer social i també amb l’adquisició  d’un major nombre habitatges per tanteig i retracte a millor preu que fins ara”. “L’habitatge és un dret i una necessitat fonamental i, per això, els poders públics tenen l’obligació de treballar implementant les polítiques adequades perquè aquest dret es faci efectiu, real i assequible per al conjunt de la ciutadania”, han afirmat.

En una moció que presenta el grup socialista al ple municipal del proper dilluns, el PSC proposa aprofitar la possibilitat que obren els Fons Next Generation per accedir a subvencions per a la rehabilitació i construcció d’habitatges i impulsar, a través de l’empresa Vivendes de Girona, la construcció de promocions d’habitatge social. Aquestes promocions, explica Sílvia Paneque, “haurien de posar-se a disposició de la ciutadania sense estar subjectes a la lògica de mercat”.

La moció també proposa “incrementar els objectius d’adquisició d’habitatges pel sistema de tanteig i retracte, tenint present la necessitat de l’administració d’adquirir aquests habitatges per sota del preu de mercat” i “tenir cura que tant la promoció d’habitatges nous com l’adquisició d’habitatge per tanteig i retracte es faci d’una manera equilibrada als diferents barris de la ciutat, per afavorir la cohesió social”.

Paneque ha recordat que Girona és la dotzena capital d’Espanya i la segona a Catalunya amb el preu del m2 dels habitatges més elevat i també la segona capital de Catalunya amb el preu del lloguer més car. “Això suposa una dificultat evident per accedir a un habitatge de lloguer assequible i impacta directament sobre la vida dels ciutadans. I això passa a tots els barris i afecta persones en circumstàncies vitals diverses”, ha explicat. La portaveu també s’ha mostrat preocupada perquè  aquesta dificultat amb els preus fa que molta gent pugui inclinar-se per buscar habitatge més assequible en altres municipis propers a la Girona.

D’altra banda, el PSC planteja també en la moció que l’existència d’un parc més ampli d’habitatge a preus assequibles i evitar que hi hagi pisos buits incorporant-los al parc de pisos de lloguer social, són dos aspectes que incidirien de manera favorable en la disminució de les ocupacions fraudulentes d’habitatges, que tants problemes de convivència provoquen.

Segons dades de la Generalitat, la ciutat de Girona té aproximadament un 7,1% d’habitatge social en relació al total d’habitatges, quan el desitjable seria que hi hagués un 15%. “El propòsit del 15% ens situa en la necessitat d’incorporar al parc públic entre 1.500 i 2.000 habitatges en quinze anys”, assenyalen els regidors socialistes. Això hauria de suposar una solució per a les prop de 3.000 persones demandants de lloguer social que hi ha a la ciutat (segons es va quantificar en el procés participatiu del Pla Local d’Habitatge).

Segons el grup socialista, “s’imposa la necessitat de multiplicar els números de l’habitatge de lloguer social a Girona si realment volem incidir d’una manera decidida per solucionar el problema i per això l’Ajuntament ha de començar a actuar per oferir solucions reals”.

En aquest sentit, el PSC recorda que els Fons Next Generation suposen una oportunitat. El Reial decret pel qual es regulen els programes d’ajuda en matèria de rehabilitació residencial i habitatge social permetrà que l’Estat destini un total de 3.970 milions d’euros amb càrrec al Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR): 2.970 milions per a rehabilitació residencial i 1.000 milions per a construcció d’habitatges de lloguer social en edificis energèticament eficients.


Publicado

en

por

Etiquetas: