Sílvia Paneque: El món municipal està preparat per donar resposta a la crisi econòmica si arriba el suport del govern de la Generalitat

La presidenta del grup del PSC a la Diputació considera que la crisi provocada per la pandèmia ha portat la província de Girona a un moment greu i que això exigeix una resposta molt més decidida del govern de la Generalitat a favor de l’ocupació i la creació d’oportunitats

La presidenta del grup del PSC a la Diputació de Girona, Sílvia Paneque, tem que, si el govern de la Generalitat no prioritza el combat contra la crisi de la pandèmia, l’ocupació de qualitat se’n ressenti de manera greu. Aquests últims dies, Paneque ha visitat projectes econòmics municipalistes ambiciosos de turisme sostenible a Platja d’Aro amb l’alcalde Maurici Jiménez; d’emprenedoria a Calonge amb el vicealcalde Arturo Prades; o de modernització de la pesca a Palamós amb els regidors Josep Coll, Raquell Gallego i Yolanda Aguilar. A més a més, ha visitat diferents empreses privades i ha demanat visitarl’Aeroport de Girona per conèixer-ne la situació de primera mà. El treball de proximitat en projectes de desenvolupament econòmic fet als Ajuntaments, creu Sílvia Paneque, ha d’anar acompanyat del suport i de la priorització de la gestió per part del govern de la Generalitat.

 La socialista considera que “la situació és i pot ser encara més greu, si el conjunt de les institucions no actuen de manera coordinada per afrontar aquest moment i el govern de la Generalitat ha de triar governar”. El PSC considera que el primer i el segon cop de la Pandèmia han afectat en menor mesura les persones per la posta en marxa de l’Ingrés Mínim Vital i els Expedients de Regulació Temporal de l’Ocupació, decisions acordades pel govern d’esquerres de Pedro Sánchez. En aquests moments a Catalunya, hi ha 130.000 persones que han estat o estan en ERTO. Això no obstant, consideren que l’acció política en aquest àmbit és prioritària, perquè la crisi inèdita de la pandèmia, que ha provocat una aturada en sec del turisme i la disminució sobtada del consum intern, ha arribat en un moment en què l’economia catalana ja mostrava símptomes evident d’alentiment en la creació de llocs de treball com la indústria, la química, l’automoció i el sector agroalimentari.

Sílvia Paneque afirma que, “enfront d’aquest escenari difícil, s’ha de revertir la situació per mitjà d’una nova col·laboració franca entre el món municipal i la Generalitat de Catalunya. És necessari que els Ajuntaments tinguin la col·laboració franca de la màxima institució de Catalunya”. La negociació dels fons europeus per part del president Pedro Sánchez ha comportat que la Generalitat gestionarà la creació de 160.000 llocs de treballs nous a Catalunya. “El món municipal té preparats projectes ambiciosos i la bona col·laboració resultarà imprescindible”, ha dit Sílvia Paneque. A més a més, els socialistes consideren que el Servei d’Ocupació de Catalunya i la Formació Professional han de prendre protagonisme en aquest procés d’aposta clara per a la recuperació del mercat del treball a Catalunya. “Són els espais institucionals per donar-hi una resposta sòlida. Han d’enfortir-se, aparèixer en primer pla i, sobretot, dotar-se de recursos”, ha explicat Sílvia Paneque.

 “A cadascuna de les ciutats de Comarques Gironines, resulta evident que aquests últims 10 anys s’ha perdut qualitat de vida, hi ha espais urbans depauperats i, sobretot, ha augmentat l’índex de persones amb una vida de necessitats inacceptables”, ha lamentat Sílvia Paneque. Els socialistes consideren que el govern de la Generalitat hauria d’incrementar els recursos per incentivar l’ocupació, circumstància que tindria efectes positius sobre el consum intern. I adverteixen que els sectors prioritaris són la professionalització de les cures, que a més a més enfortiran la igualtat real entre dones i homes, l’enfortiment de la digitalització, la transició ecològica i l’esforç per a reindustrialitzar i potenciar els polígons econòmics de la província de Girona. “Hi ha projectes locals forts. Si la Generalitat hi aposta i encerta enfortir els sectors que Europa prioritza, hi ha d’haver llum al final d’aquest túnel”, ha conclòs Sílvia Paneque.

Sílvia Paneque i Arturo Prades, de Calonge i Sant Antoni