Sílvia Paneque fa una crida a recuperar l’ambició de Girona com a capital i a treballar en la construcció d’un àrea metropolitana

Salvador Illa ha assenyalat que “exercir la capitalitat implica ser generós i és un repte majúscul, un salt d’escala”

La portaveu socialista a l’Ajuntament de Girona, Sílvia Paneque, ha assenyalat avui -en un acte amb format de diàleg amb Salvador Illa a l’auditori de La Mercè que un dels seus grans objectius per al proper mandat és “recuperar l’ambició de Girona com a capital”. “Això requereix l’inici d’un diàleg i la creació d’estratègies conjuntes per ser àrea metropolitana de Girona”, ha dit. Paneque ha assenyalat que fa més de 10 anys que no s’ha avançat gens en aquesta qüestió, ni sobre el terreny ni amb la Generalitat. En opinió de la candidata socialista, però, això és imprescindible davant les necessitats que ara mateix té el territori metropolità: d’una banda, el nou Trueta, en un eix est-oest al sud de l’àrea metropolitana amb Salt; d’altra banda, els canvis necessaris en la mobilitat dels vehicles, en el transport públic; en les connexions amb els Pirineus i la Mediterrània i l’aeroport. També l’entorn natural i l’anella verda al voltant de la ciutat s’han de plantejar amb aquesta mateixa lògica metropolitana, així com seria molt important també crear estratègies culturals i econòmiques de col·laboració pel progrés i la competitivitat. La portaveu també ha insistit a tenir plans específics de col·laboració en temes de seguretat.

Sobre aquesta qüestió, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha advertit que “construir una relació estable i institucionalitzada amb la resta de poblacions de l’àrea urbana, seria un salt d’escala per a Girona”. Illa ha advertit, però, que “exercir la capitalitat implica ser generós i és un repte majúscul”. En aquest sentit ha recordat que precisament l’èxit de l’Àrea Metropolitana de Barcelona es va sustentar en bona part en que Barcelona, en l’etapa de Pasqual Maragall, va ser molt generosa. “Hi ha ciutats  que poden exercir la capitalitat de manera tancada, però qui l’exerceix de debò és generós”, ha afegit.

En relació a altres qüestions, Paneque ha destacat que “les preocupacions dels ciutadans són neteja, seguretat, educació, civisme, oci, ocupació”. I en aquesta línia ha explicat que ella planteja un Ajuntament amb bons serveis a la ciutadania (agilitat de resposta, contundència en l’eficiència, prestació eficaç de serveis públics). “És fonamental fer funcionar bé allò que és bàsic. Aquest és el punt que malauradament l’actual govern ha deixat la ciutat”, ha sentenciat.

Sílvia Paneque ha reflexionat sobre la nova ciutat que “ha d’emprendre reformes per modernitzar-se i canviar sobre el fonament de les seves identitats millors”. Paneque planteja ampliar i cohesionar el centre de la ciutat com a projecte col·lectiu de tota la ciutat. “Un centre més gran per a una ciutat més gran, enllaçar les zones comercials avui inconnexes i noves portes d’entrada a la ciutat, com l’embelliment i nous equipaments entorn de l’estació”. D’altra banda, la portaveu també considera que és necessari que “cada barri o sector de Girona ha de tenir un espai de centre. Les ciutats europees modernes treballen en ser multicentre, on a 5 minuts d’on vius hi ha espai públic de qualitat, comerç i serveis per viure-hi bé”.

Salvador Illa, per la seva banda, ha afirmat que “Girona, com Catalunya té molt potencial”. “La qüestió és si ho estem fent prou bé. No es tracta d’entrar en un espiral pessimista, es tracta de fer-ho bé des del Govern de Catalunya i des de l’àmbit municipal. Hem de fer una política útil i constructiva. S’està fent bé a Catalunya i a Girona? Jo crec que es pot fer millor”

Illa ha indicat que “és molt important mirar endavant. És rellevant tenir un nord i que el projecte sigui construït col·lectivament”. “No col·laborar entre administracions és un error. És una de les lliçons que ens ha ensenyat la pandèmia. Col·laborar és més difícil, requereix coratge, però és la manera d’avançar”, ha dit.

En aquest mateix sentit, la candidata socialista ha recordat que els grans projectes de Girona s’han fet amb la col·laboració d’altres administracions, com és el cas de la UdG, la biblioteca Carles Rahola, el Tren d’Alta Velocitat. “Ara hem de tenir l’objectiu d’inversions per al Trueta i per a l’Arxiu provincial, solucions per a l’aeroport. Per això cal cordialitat, respecte i seriositat. És més efectiva. Funciona millor”, ha dit. Paneque ha destacat el valor de tenir un rumb clar i objectius planificats però també mitjà mig entre opinions distants o contradictòries. L’Ajuntament necessita una alcaldia per a tothom, sense excepció”.

Sílvia Paneque s’ha mostrat convençuda que Girona és una ciutat oberta  que votarà per tenir el millor futur i que els ciutadans tindran en compte qui ha treballat més per la ciutat i qui ha escoltat més a la ciutadania per confeccionar el seu programa. “Els socialistes ja vam governar Girona  32 anys, Quim Nadal va posar els puntals de la ciutat moderna i Anna Pagans va treballar profundament en la millora dels barris i de la Cultura”. “Ara tenim un govern de JuntsxCat i ERC al qual se li nota una gravíssima fatiga i que són els que estan gestionant malament els serveis municipals”, ha assenyalat.  

En Promoció econòmica, Paneque ha destacat que Girona té un horitzó complex i es necessita ambició en comunicacions (Aeroport), el Trueta, digitalització, comerç, millorar el centre i fer-lo un node d’atracció, ser punta de llança en promoció econòmica, amb el Girona FC, dignificar l’espai públic, trobar la manera de millorar la il·luminació de la ciutat, fer estratègies d’àrea urbana, convertir la Cultura més encara en un signe d’identitat. I millorar en energies renovables, deixant el relat utòpic i avançant en propostes concretes que ens facin progressar: posar renovables en edificis públics, millorar en infraestructures verdes etc. “Girona ja té tots els elements per poder ser ambiciosos i competitius. Cal que l’Ajuntament acompanyi en modernitzar, en voler progressar i avançar. Les bones oportunitats han existit, perquè els fonaments de la ciutat són molt potents i varen estar ben pensats. Dècades després és necessari situar tota la perseverança en renovar-los i posar-los al dia”.

Sílvia Paneque i Salvador Illa, durant el diàleg

Publicado

en

por

Etiquetas: