Palouzié qualifica d’erràtica la política de seguretat dels darrers anys i estableix com a imprescindible dignificar les condicions de la policia municipal i solucionar el conflicte laboral
La candidata socialista a l’alcaldia de Girona, Sílvia Paneque ha explicat avui els punts principals del programa del PSC en matèria de seguretat i ho ha fet acompanyada del número 8 de la llista, Josep Palouzié, que durant molts anys va ser intendent de la Policia Municipal de Girona. Paneque ha explicat que la percepció de falta de seguretat i els problemes de convivència, són un dels aspectes que de manera més reiterada li trasllada la ciutadania. Les solucions passarien per l’increment de la plantilla de policia en 40 agents en quatre anys, recuperar els programes preventius, solucionar el conflicte laboral amb la plantilla, apostar per una autèntica policia de proximitat dotada de recursos i continguts, i implementar eines contra les ocupacions conflictives, entre altres mesures.
“Les xifres indiquen que a Girona hi ha al llarg de l’any fins a 7.000 fets delictius tipificats com a penals”, ha explicat la candidata. “En aquesta qüestió no volem ser alarmistes, però tampoc no passa res per assenyalar els problemes i en seguretat i convivència tenim un llarg recorregut de millora”, ha assenyalat. “Per això, des del principi en Josep Palouzié ens va semblar que era la persona més adequada per recuperar els índexs de seguretat i convivència que havíem tingut durant molts anys a Girona i per tornar a implementar programes de caràcter preventiu complementaris a l’acció de policia més reactiva, com són els programes d’Escales segures o d’Agents tutors, que ell mateix com a intendent de la Policia Municipal havia anat implementant i que en aquests moments es troben sota mínims o anul·lats per manca d’agents”, ha destacat Paneque.
Per a Josep Palouzié, “el problema d’aquests darrers anys és que hi ha hagut una política erràtica, l’Ajuntament i la policia han anat actuant en funció dels problemes que han anat tenint, però no hi ha hagut una planificació cap a aquells sectors on hi podia haver conflictivitat”. Palouzié ha explicat que, tot i no tenir problemes greus d’inseguretat, a Girona “sí que passen més coses que en altres ciutats que han apostat decididament pel tema de la seguretat, com poden ser Mataró o Cornellà de Llobregat, ciutats governades per equips socialistes que han apostat per la seguretat i han aconseguit reduir substancialment tant els problemes d’inseguretat com els problemes de convivència”.
Per millorar la seguretat, Palouzié considera imprescindible “dignificar la Policia Municipal, perquè hi ha un conflicte latent a la policia des de fa anys de no aplicació de la Valoració dels Llocs de Treball”. Per a Paneque i Palouzié això s’ha de solucionar de manera immediata. Palouzié ha advertit que “la plantilla policial està exactament igual des del 2019, quan els problemes de la ciutat es van complicant per l’increment de població i pels usos que es donen a la via pública”.
El candidat ha explicat que “s’ha d’incrementar plantilla de manera important per arribar a ràtios idònies i impulsar també polítiques i projectes que serveixin per prevenir”. En aquest sentit, ha citat el programa d’Agents tutors per a la prevenció del bulling, “que va ser un èxit rotund impulsat pel regidor socialista Quim Ruhí quan era director d’un centre escolar de secundària”; una oficina de mediació, per solucionar conflictes sense arribar a l’àmbit judicial; i una oficina antiocupacions il·legals. Sobre les ocupacions, Palouzié ha explicat que aquest és un dels problemes presents en determinats barris. “Les ocupacions acaben malmenant la vida dins dels edificis, complicant la vida a tots els ciutadans que hi viuen, treballadors que després d’un gran esforç han aconseguit comprar-se un pis i estan malvivint dins de la seva escala. Pensem que això és intolerable i l’Ajuntament, amb la nova llei d’habitatge treballarà per intentar reduir el màxim possible aquests problemes”, ha assegurat.
Josep Palouzié també vol implementar la policia de proximitat, però ha advertit que “no és posar un policia donant voltes pel carrer sense cap funció, sinó que ha d’estar dotada d’una sèrie de recursos que permetin dialogar amb les associacions de veïns, amb el veí que té problemes, controlar l’espai públic i ser el representant de l’Ajuntament en aquest territori en primer nivell, per després derivar les qüestions allà a on correspongui”. També ha explicat que s’haurà d’arribar a acords i signar convenis amb els Mossos d’Esquadra per millorar el servei.