Sílvia Paneque: «La inundació de l’Arxiu Històric és propi d’una gestió antiquada i ineficaç»

La diputada al Parlament voldria que aquest «accident gravíssim com a mínim servís per tenir a Girona una gestió del patrimoni arxivístic moderna, segura i de primer nivell»

“Els governs de la Generalitat i de l’Ajuntament de Girona no haurien d’haver permès mai la inundació de l’Arxiu Històric de Girona”, ha afirmat Sílvia Paneque. Ha explicat que és tan «raonable» com «necessari», que hi hagi una «reacció gironina» que digui ben alt que l’actual situació de l’Arxiu Històric «no és acceptable». La gestió per part del govern de la Generalitat «no ha estat bona i la inundació no hauria d’haver succeït mai». Com a membre del Parlament de Catalunya, ha dirigit diferents preguntes al govern d’ERC per conèixer «quants documents de la història de Girona han estat danyats» i quines mesures s’han decidit per «recuperar el major número de documents possibles». Ha recordat que aquesta situació ha estat un «error gravíssim», però que la seva voluntat és ara mateix que «Girona recuperi tants materials com es pugui i es garanteixi que no tornarà a passar».

«Quan ho vàrem saber, primer no ens ho creiem. Ens ha sorprès molt per quins motius no es va comunicar institucionalment aquest incident tan greu a ningú. Fins i tot, s’ha sabut uns dies més tard gràcies a la premsa». Sílvia Paneque insisteix que si es fa un «error greu el pitjor és amagar-ho, que sembla ser el segon error greu que hi ha hagut en tot això».

Les preguntes que han fet els socialistes i que han de ser contestades per escrit per part del Govern de la Generalitat demanen conèixer entre altres coses la causa de la fuita de 17.000 litres d’aigua a l’Arxiu Històric i si existeixen mecanismes tecnològics, perquè «mai més no torni a succeir un accident com aquest». Efectivament, l’aigua va estar entrant durant més de 72 hores a l’Arxiu Històric entre el divendres 21 d’octubre i el dilluns 24. El PSC també ha preguntat quants i quins documents s’han vist afectats per l’aigua o quines són les pèrdues econòmiques a causa de la fuita d’aigua. «Amb el temps que calgui, però Girona mereix transparència: hem de conèixer quines han estat les pèrdues, per quins motius s’han produït, si hi havia mecanismes per evitar-ho o no. Aquest anàlisi farà que no ens torni a passar».

La diputada socialista també ha preguntat sobre l’estat de l’edifici actual, perquè és conegut que la gestió de l’Arxiu Històric «no té les bones condicions que hauria de tenir». El grup del Parlament a través de Sílvia Paneque ha preguntat, si l’Arxiu Històric té les infraestructures, el mobiliari, la capacitat digital, els tancaments, les alarmes i els suports físics «adequats per la custòdia de documentació que pot arribar a tenir més de set segles d’història». La parlamentària considera que la situació és gravíssima i que pot haver hagut «perill real de perdre documentació secular de la ciutat i de diferents municipis de les nostres comarques». Quan una cosa així succeeix, ha explicat, «fa evident que les condicions de la gestió ni de bon tros eren les adequades i, arribats a aquest punt, cal fer conèixer els danys i posar els mecanismes necessaris per tenir una gestió eficaç, en primer lloc i, si pot ser, també moderna i avançada».

Sílvia Paneque ha insistit també que «hi hagi tots els esforços per part de totes les persones implicades per fer que es construeixi de manera urgent el nou Arxiu Històric a Fontajau». La parlamentària ha informat que ha seguit de prop els «progressos» en el diàleg entre representants de l’Ajuntament de Girona i del govern d’Espanya. «En consta que hi ha diferents taules obertes per arribar a acords i que una d’important és del nou Arxiu a Fontajau. Se’m fa present la Biblioteca Carles Rahola, quan penso en el nou Arxiu». A les preguntes de la parlamentària enviades per escrit al govern de Catalunya, s’ha insistit que el govern de la Generalitat també col·labori a fer possible que l’Ajuntament de Girona cedeixi un terreny a Fontajau, perquè l’Estat hi construeixi el nou Arxiu i que la Generalitat «utilitzi aquesta ocasió per tenir-hi una gestió pionera, avançada i moderna».


Publicado

en

por

Etiquetas: