Sílvia Paneque: la regeneració d’aigües faria que Catalunya tingués una gestió més eficaç i no patís la sequera com ho fa avui

La responsable d’Acció Climàtica del Govern Alternatiu de Catalunya alerta dels incompliments de la Llei de Canvi Climàtic i que a Catalunya continuen els problemes de sequera, més greus que mai als últims mesos, i hi ha més emissions brutes i menys energia renovable que fa un any

Sílvia Paneque ha lamentat avui al Parlament que la Llei de Canvi Climàtic de 2017 no s’està complint, cinc anys després de la seva aprovació i que això està tenint greus conseqüències per a Catalunya. En una interpel·lació a la consellera Teresa Jordà, Paneque ha repassat els problemes de sequera i ha recordat que «fa mesos que el nostre grup al Parlament ofereix un Pacte Nacional de l’Aigua». En aquest acord, el PSC havia proposat una gran infraestructura de regeneració d’aigües, amb una inversió de 1.100 milions d’euros, per tal que Catalunya utilitzi milions de litres que avui no són usats.

Sílvia Paneque ha vinculat les restriccions d’emergència que Catalunya pateix amb l’incompliment en tots els àmbits de la Llei del Canvi Climàtic del 2017. En aquest sentit, ha advertit que «en energia no ens pot passar el mateix que amb l’aigua. No prendre decisions avui, pot fer que haguem d’actuar amb emergència demà». Ha posat en evidència, per exemple, l’empitjorament de la situació catalana en relació a les emissions en els darrers mesos.  La diputada gironina ha explicat que «la conseqüència d’aquesta inacció, els retards i incompliments és el fet que avui dia a Catalunya hi ha més emissions brutes que fa un any i menys contribució de les energies renovables al mix energètic català».

La Generalitat planteja en aquests moments restriccions en el consum d’aigua per al reg i la indústria a 26 comarques catalanes i que, segons Sílvia Paneque, això és un problema per al qual no s’han buscat les millors solucions. “Hi ha tecnologia, avenços i innovació que fa que països on plou menys que a Catalunya no pateixin mesures restrictives. Apostin vostès per l’aigua regenerada, per no malbaratar aquest recurs bàsic, per reutilitzar-lo com cal”, ha afirmat. “Hi ha tecnologia, avenços i innovació també per tenir la nostra pròpia energia verda. Prenguin decisions avui, que facin que no haguem de lamentar demà haver de fer decrets d’emergència”, ha afegit.

Sílvia Paneque també ha recordat que el PSC va oferir un Pacte Nacional de l’Aigua, ha votat a favor de la construcció d’una nova i gran infraestructura d’aigua regenerada i ha insistit repetidament que les mesures preses fins ara no eren suficients. «Fa uns mesos, el nostre grup va advertir que el canvi climàtic situava Catalunya en un nou escenari i manteníem la mà estesa per un Pacte Nacional de l’Aigua», ha explicat. «Advertíem que el 40% de xarxes de distribució tenien més de 30 anys; que la xarxa de radars era de fa més de 20 anys; que el percentatge d’execució d’inversions pressupostades l’any passat va ser només del 27%; o que aquest any hi havia 100 milions d’euros menys per abastament d’aigua. Fa uns mesos vaig proposar-li ampliació de plantes dessaladores i una inversió de 1.100 milions d’euros per una nova planta de regeneració. Va dir-me que no a tot. Avui anuncia doblar esforços en dessaladores i regeneració», ha lamentat Paneque.

En relació als incompliments de la Llei de Canvi Climàtic, Sílvia Paneque ha explicat que els seus principals objectius eren reduir les emissions de gasos amb efecte hivernacle, respondre de manera contundent a les noves vulnerabilitats provocades pels impactes del canvi climàtic, reduir la dependència energètica de Catalunya i ser un país capdavanter en innovació i investigació per a la sostenibilitat verda. En opinió de la diputada, les universitats han complert la seva part i han tingut un paper important en innovació i investigació. «Però lamentablement, el retrocés patit per Catalunya és del tot evident a causa de no haver avançat -en unes ocasions- o de no haver avançat prou -en les altres- en la gestió de l’aigua, en la producció d’energies verdes i electrificació industrial i de mobilitat», ha afirmat Paneque.

Estem, doncs, en una situació de retrocés i empitjorament en els darrers mesos. “Diferents estudis assenyalen un escenari alarmant d’emissions a Catalunya pròxim a les 49Mt CO2 aquest 2022. A l’àmbit global ho hem tornat a fer malament, creixen les emissions un 1%. Però és que a Catalunya, ho fan el 14%”.


Publicado

en

por

Etiquetas: