Sílvia Paneque, portaveu del grup municipal del PSC de Girona, fa una valoració sobre la situació a la ciutat de Girona

Sílvia Paneque, portaveu del grup municipal del PSC de Girona, ha fet una valoració sobre la situació a la ciutat de Girona

Sentència de Ràdio Girona

Han passat 10 dies des que es va conèixer la notícia de la sentència del Jutjat de Girona que acredita que el govern de JuntsxCat va privatitzar il·legalment la ràdio del municipi i ningú no ha donat ni una explicació convincent sobre aquest nou escàndol al consistori.

La ciutadania té el dret a saber no només què ha passat, sinó també a conèixer què faran a partir d’ara. Es rectifica i es torna a iniciar el procediment per tenir una ràdio municipal? Aclarir-ho és important, perquè el silenci d’aquests últims 10 dies és tan escandalós com la sentència.

Què passa a l’Ajuntament de Girona? En el cas del Bloom, l’oposició ha denunciat de manera conjunta que no es va aconseguir tenir ni un sol contracte amb un privat i 2M€ d’inversió pública van quedar en no res. A més, informes tècnics municipals han acreditat que va desaparèixer material tecnològic. Girona tampoc no sap res sobre aquesta qüestió i és natural que la ciutadania es pregunti què ha passat. A l’oposició, ens hem vist en l’obligació de fer comparèixer el govern per tenir algun tipus de resposta sobre tot aquest afer, perquè no s’ha donat cap resposta durant els últims dos anys.

Els errors i els projectes aturats s’acumulen a Girona

Francament, desanima la falta d’acció a la ciutat de Girona i trobar-nos de nou en el moment zero en el tema de la ràdio municipal, que és l’enèsim error que la ciutat pateix aquests últims anys. Hi ha projectes abandonats que la ciutat agrairia que estiguessin en marxa en un moment tan dolent com l’actual. És el cas de la Central del Molí, la Biblioteca de la Casa de la Cultura, el Fons Santos Torroella, la Casa Pastors, el xalet de Sant Narcís, el xalet Soler de carrer Barcelona la Casa de les Matemàtiques, el Pla de Promoció Econòmica, el Pla d’Igualtat, el Pla Integral de Sant Narcís o el Pla de Polítiques LGTBI. Tots aquests projectes porten mesos o anys d’endarreriment.

La ràdio municipal, acredita un tribunal de Girona, que s’ha privatitzat de manera il·legal. El Bloom, que va rebre subvencions per valor de 2M€, i que havia d’aconseguir contractes amb privat multimilionaris, no en va fer cap i es va perdre material tecnològic. El Pla Especial de la Devesa s’abandona després d’haver pagat un costós pla participatiu amb els veïns i veïnes. Les úniques obres de certa notorietat al carrer de la Creu hauran de ser replantejades després de causar problemes a la mobilitat de la ciutat molt greus. La nova comissaria de Santa Eugènia havia d’estar ja en funcionament, però es varen adonar poc temps després d’haver comprat la casa del Parc Núria Terés, quan es varen adonar que s’havia de reformar de bell nou o no servia per l’ús que s’hi havia pensat donar. Girona és l’única ciutat de més de 100.000 habitants que no té pressupostos aprovats postpandèmia. Hi ha, per tant, motius greus per a la preocupació.

Inseguretat, neteja i crisi econòmica

La ciutat pateix les conseqüències d’aquesta paràlisi absoluta. Girona fa molt temps que pateix problemes de brutícia a l’espai públic que no havia tingut abans; té problemes delinqüencials persistents i cada vegada més violència; el centre, que havia articulat el conjunt de la ciutat com a proposta moderna i integradora, hi ha cada vegada més botigues tancades; els problemes econòmics afecten el conjunt de les classes mitges i treballadores; la falta d’habitatge expulsa els joves, mentre que a la vegada augmenten les ocupacions delinqüencials que malmeten la vida dels veïns i veïnes. Tots aquests símptomes adverteixen que Girona ha entrat en decadència i exigeixen un canvi de rumb clar.

Els problemes són reals. Perdrem encara més competitivitat si no hi ha un govern sòlid que prescindeixi de la proclamació populista i es dediqui a la gestió seriosa. Som l’única ciutat de més de 100.000 habitants sense pressupostos per aquest any. El govern de Girona ha de comptar amb una majoria sòlida per engegar projectes de transformació i de modernització. Els fons europeus seran una oportunitat. Girona no la pot deixar escapar.

Sílvia Paneque