La portaveu Sílvia Paneque i el regidor Quim Ruhí expliquen que encara s’ha de fer la reassignació de places del setembre, però que tot indica que per al curs vinent podrien faltar a la ciutat més de 1.000 places de Formació Professional
Sílvia Paneque i Quim Ruhí han alertat que un nombre important d’estudiants de la ciutat que volen fer Formació Professional no han pogut entrar en la seva primera opció. Sílvia Paneque ha explicat que “no és el primer any que ens trobem aquesta situació. Fa uns dies l’alcaldessa Madrenas i el govern de Junts i ERC afirmaven que havien prioritzat la Formació Professional. Això no obstant, el procés de matriculació torna a arrencar amb molts problemes i continuem tenint una Formació Professional pendent que s’hi confiï, s’hi inverteixi i s’hi cregui com a eina per crear ocupacions de qualitat”.
El regidor socialista Quim Ruhí ha explicat que “el procés encara està en marxa i, per tant, no es pot saber quants dels que no han entrat en la seva primera opció es podran col·locar en la reassignació de places de setembre”, però el grup socialista tem que la manca de places per a les primeres opcions sigui el primer indici d’una nova matrícula de Formació Professional catastròfica. “Aquests fets indiquen que es podrien repetir els mateixos problemes que l’any passat, quan un gran nombre de joves sense la plaça que desitjaven o directament sense cap plaça es van veure obligats a buscar alternatives com pagar un centre privat, anar al batxillerat sense motivació o bé deixar els estudis”.
Paneque i Ruhí han explicat que només entre dos dels centres de la ciutat que ofereixen FP ja hi ha una quantitat propera als 900 joves que no han pogut entrar en primera opció i que amb aquestes xifres tot indica que al final del procés podrien faltar a Girona més de 1.000 places de Formació Professional per al curs vinent. Per al PSC, aquesta és una situació “alarmant”. “Més enllà de la incapacitat política de solucionar el problema de manca de places que ja es va donar l’any passat, el més greu és que el fet de no poder tenir una plaça de FP té una repercussió brutal en la vida dels joves”, han alertat.
En aquest sentit, el regidor Ruhí ha recordat les situacions que es van donar l’any passat. “Ja l’any passat ens vam trobar amb un increment de les ràtios de Batxillerat per la incorporació de joves desmotivats que en realitat volien fer FP i no Batxillerat, o bé amb joves que van saltar directament al mercat de treball sense tenir la preparació de Formació Professional que desitjaven i a la qual tenen dret”, ha afegit el regidor socialista. “L’altra opció sovint és haver de pagar un centre privat, cosa que no està a l’abast de tothom”, ha assenyalat Ruhí.
Sílvia Paneque i Quim Ruhí han considerat incomprensible la situació, ja que, transcorregut un any, el Departament hauria hagut de tenir clar quins són els estudis amb més demanda i quantes places d’FP necessita Girona. “La falta de previsió de l’any passat ja va ser incomprensible, però si això passa per segona vegada serà encara molt més greu perquè una mala gestió del Departament d’Educació té conseqüències en les famílies i en els projectes vitals de molts joves”.