Sílvia Paneque lamenta que no hi hagi cap planificació en residus a Catalunya i que la posta en marxa de la planta de valorització de Campdorà quedi a l’aire després d’estar 4 anys ja aturada. Els ciutadans de Girona paguen un 14% més car el servei d’escombraries per enviar-lo a l’abocador de Vacarisses
Els ciutadans de Girona paguen un 14% més de taxa d’escombraries perquè fa 4 anys que la planta de Campdorà està tancada i els residus es porten a l’abocador de Vacarisses. Ara, la consellera Teresa Jordà ha entrat per la porta del darrera de la Llei d’acompanyament de pressupostos, una moratòria per a les plantes de valorització energètica com Campdorà en la disposició addicional 2a que diu: “Pla de tancament i desmantellament de les incineradores existents. El govern ha d’adoptar en el termini de dos d’any, des de l’aprovació d’aquesta Llei, un pla de tancament i desmantellament de les incineradores existents (…). No s’admetran a tràmit sol·licituds que tinguin per objecte la nova construcció o l’ampliació d’infraestructures d’incineració de residus fins a l’aprovació del Pla. Així mateix resten suspeses fins a l’aprovació del Pla, les tramitacions dels expedients de nova construcció o d’ampliació d’infraestructures d’incineració”. El PSC té seriosos dubtes que no en resultin afectats els 36 milions compromesos en la reforma de Campdorà.
La directiva europea 851/2018 estableix que la gradació en residus ha de prioritzar la prevenció, reutilització, el reciclatge, les plantes de valorització i, finalment, els abocadors que són els espais més contaminants, quatre vegades més que les plantes de valorització. Catalunya no té establert cap sistema ni planificació que garanteixi que siguem capaços de gestionar els residus sense les plantes de valorització energètica. La consellera, però, ha utilitzat la Llei d’acompanyament -que permet reformes legals sense el diàleg i procediments necessaris que estableix la fórmula ordinària de canviar Lleis al Parlament- per dictar una moratòria a les plantes de valorització energètica i anunciar-ne el seu desmantellament.
“Sense una planificació objectivable ni tampoc comptar amb un procés que permeti prescindir de les plantes de valorització energètica, tot fa pensar que l’única sortida que tindrà Catalunya serà utilitzar més els abocadors que són els espais més contaminants i menys ecològics”, ha explicat Sílvia Paneque. “Tancar plantes de valorització energètica no produeix l’efecte de gestionar millor els residus. Catalunya no té cap pla nou ni de reutilització ni de reciclatge. Aquesta és la conseqüència directa per a Girona: continuar portant els nostres residus a l’abocador de Vacarisses, continuar contaminant més i continuar pagant un 14% més car la taxa de servei d’escombraries de la ciutat. Temo que també sigui l’efecte que aquesta disposició addicional tingui per a Catalunya”, ha lamentat la portaveu dels socialistes de Girona.
La socialista ha explicat que no hi ha cap país europeu que hagi renunciat a les plantes de valorització energètica i recorda que la de Girona produïa prou energia com per fer funcionar la depuradora d’aigües de Girona. “Em temo que pot quedar molt bé anunciar el tancament de les plantes de valorització. Però si no es fa acompanyat d’un pla objectivable d’un canvi de 180º en la gestió de residus a l’únic lloc on condueix és al creixement dels abocadors. Girona, Comarques Gironines i Catalunya té un autèntic problema en la gestió de residus. El més raonable és començar amb els peus a terra i tancar abocadors, primer”, ha conclòs Sílvia Paneque.