La portaveu socialista ha censurat la limitació del temps d’intervenció dels proposants del Ple Extraordinari en favor del manteniment de l’ESO al Xifra: “que en una qüestió tan important, Junts i ERC hagin establert que el temps són dos minuts i mig per presentar la proposta, ja indica que, en comptes de pensar en el bé de la ciutat, han estat un govern dèbil, amagat i encongit per les pors”
En el ple extraordinari celebrat aquest matí pel manteniment de les dues línies d’ESO al Pont Major, la portaveu socialista Sílvia Paneque ha lamentat la decisió unilateral de treure l’ESO del barri i ha advertit que “aquesta és una decisió unilateral que afectarà Pont Major i també els barris de Montjuïc i Pedret, que queden perjudicats”. La portaveu socialista ha recordat que “ja es va va decidir menystenir el barri (de Pont Major) quan, de sobte, fa quatre anys es va fer l’institut Roger Torrent a Sarrià”. “Què li passa un barri o a un poble quan es tanca una escola. Ho voldrien vostès, al costat de casa seva?”, ha qüestionat.
“Com es pot afectar tant en negatiu a la gent?”, s’ha preguntat Paneque. “El barri i la seva gent no són una peça en un tauler, sacrificable per interessos de cap segell polític. Això ens resulta del tot intolerable”, ha afirmat Paneque. “Aquest ple extraordinari és l’oportunitat perquè tots ens definim sobre si volem la continuïtat de l’ESO al Pont Major. Sí o no. I quedarà clar qui ho vol i qui no”, ha sentenciat Paneque.
En la seva exposició, Paneque s’ha preguntat si Montjuïc resistirà l’embat i ha mostrat la seva preocupació per la sobresaturació que la decisió provocarà a l’institut Jaume Vicens Vives i al Carles Rahola. Ha advertit que seran 45 alumnes per al pròxim curs, procedents de les escoles FEDAC, Carme Auguet i Montjuïc. Paneque ha assenyalat que els instituts Vicens Vives i Carles Rahola, teòrics centres destinataris per aguantar el cop del tancament de l’ESO del Xifra, ja tenen una densitat important d’alumnes, sis línies el primer i cinc el segon. Dels alumnes pel curs 23 -24 fent sondejos a les AFAs del sector afectat, uns 15 podrien anar al Vives i gairebé 30 al Carles Rahola, i s’ha preguntat si s’han valorat aquestes afectacions. L’edil socialista ha lamentat que aquests alumnes aniran repartits per la ciutat, “hi ha famílies amb fills actualment al Narcís Xifra que comptaven que els germans compartissin centre i model, educatiu, recursos i que en aquests moments estan desconcertats”. En opinió de Paneque, “el que caldria és pactar, acordar i avançar, de la mà de la ciutadania, de les AFAS i de la comunitat educativa junts per preservar l’ESO a Pont Major”.
Sílvia Paneque ha afegit que la ciutadania escull on viure per molts motius, com el vincle amb el territori, però també pels serveis -entre altres els educatius- que s’hi donen. Ha explicat que el nou institut de Sarrià és a 15 minuts, un kilòmetre a peu, i per això ha assenyalat que potser caldrà pensar en aquesta direcció. “Que Sarrià de Ter tingui serveis és bo, però s’hauria d’haver previst que no hi hagués un desgavell al barri gironí més proper“, ha sentenciat.
Per la seva banda, el regidor Quim Ruhí, que ha pogut intervenir, ha afirmat que “un centre de Formació Professional integral a Pont Major és una bona idea, però no ho és la desaparició de l’ESO i no s’han d’enfrontar aquestes dues possibilitats”. Ruhí ha plantejat que s’han de buscar solucions per incrementar la matrícula de l’ESO al Xifra i ha proposat variacions en l’adscripció dels centres escolars de primària als instituts. “Adscriure’n algunes al Xifra serien polítiques reals d’equitat i contra la segregació”, ha explicat. El regidor també ha proposat la millora del transport escolar per anar fins a l’institut Xifra. Tant una mesura com l’altra, ha explicat Ruhí, “són coses senzilles que farien canviar la situació”.
D’altra banda, després del Ple, Sílvia Paneque ha censurat el fet que el govern municipal hagi decidit limitar a dos minuts i mig el temps de defensa de la moció per part dels proposants. “En comptes de convenir tots plegats que l’obertura de l’institut de Sarrià de Ter per part de Roger Torrent va alterar l’equilibri educatiu de Pont Major i de fer-nos respectar l’institut per mitjà de millors i d’inversions, han fet un Plenari de dos minuts i mig… No han volgut parlar més”, ha lamentat. “Que en una qüestió tan important, Junts i ERC hagin establert que el temps són dos minuts i mig per presentar la proposta, ja indica que comptes de pensar en el bé de la ciutat, han estat un govern dèbil, amagat i encongit per les pors”, ha afegit Sílvia Paneque.