El PSC presenta al·legacions i suggeriments al document previ del plec del contracte de neteja

Els socialistes demanen un estudi per saber quina és la forma de gestió més eficient, que s’avanci en les rutes de recollida intel·ligent i que les pintades, els parcs i un servei específic per la recollida d’excrements de gossos s’inclogui al plec

El PSC de Girona ha presentat al·legacions al document previ del plec del contracte de neteja. El document, que presenta diferents suggeriments en quatre blocs, exposa en la seva primera part que cal un estudi econòmic i financer que determini quina és la gestió més adient del servei: municipal (100% pública), mixta (com l’actual) o concessió. “Actualment la ciutat de Girona és la que té la taxa d’escombraries més alta de tot Catalunya; i la tercera ciutat d’Espanya amb la taxa d’escombraries més alta (només superada per San Sebastián i per Jerez de la Frontera). Cal estudiar quins són els motius que fan aquesta elevada factura pels ciutadans i tenir-los en consideració per tal que el nou plec de gestió del servei no faci que la taxa continuï sent la més elevada de Catalunya i passi a ser la més elevada del país” ha explicat la regidora Bea Esporrín. 

El document també manifesta els dubtes que genera el canvi proposat a contenidors agrupats (intel·ligents), ja que si segueix l’evolució de les dades de recollida selectiva dels darrers cinc anys, amb el model actual (contenidors oberts), s’assolirien els percentatges que marca la normativa europea i la necessitat del canvi que proposa el govern queda en dubte. Els socialistes també demanen que cal esperar a obtenir els resultats de la prova pilot feta a l’Eixample i el Mercadal, perquè “és un sistema que ha generat problemes i el document no defineix ni el cost ni el calendari de la substitució dels contenidors actuals” ha dit el regidor socialista Joan Antoni Balbín. “El document del govern no argumenta bé el perquè del canvi a contenidors intel·ligents o porta a porta a gairebé a tots els barris de la ciutat, i caldria valorar els costos d’aquests canvis i contraposar-los a l’aplicació del model alternatiu a més barris”.

En un tercer bloc, els socialistes han explicat que les rutes han de ser de màxim 3,8 km dia/treballador en l’escombrada manual, tal com es recomana en el sector i com reflecteixen les conclusions de l’estudi “Disseny i validació d’un mètode de càlcul per a la neteja viària en una ciutat mitjana”. El PSC en aquest bloc també ha incidit en la necessitat de la creació de rutes intel·ligents per a l’optimització de la recollida, la incorporació de papereres a barris que no en tenen com Sant Daniel, Torre Gironella, Pujada de la Torrassa i Campdorà-Gavarres, la creació de campanyes cíviques de manteniment de l’espai públic, l’ampliació de la neteja d’espais nocturns a Pedret i el Barri Vell, l’estudi de la inclusió d’un equip especialitzat de buidatge de papereres i també que la neteja específica d’excrements s’incorpori al plec.

Per últim, els socialistes demanen que “amb l’objectiu de mantenir l’espai públic en condicions satisfactòries, al proper plec el servei de retirada de pintades es contracti per a tots els barris de la ciutat i no només per a determinats barris com s’ha fet fins ara”.

Girona necessita millorar el seu servei de neteja