El govern de Girona preveu aprovar abans de finals d’any el pla de les Pedreres (Lurdes Artigas / El Punt Avui)

L’equip de govern de Girona està ultimant el pla social de les Pedreres, que s’està elaborant de manera consensuada amb els veïns, i preveu aprovar-lo abans de finals d’any, juntament amb el pla especial, que es va aprovar provisionalment fa gairebé un any i mig però que ha quedat congelat tot aquest temps en espera de tenir el pla social a punt.

El tinent d’alcalde d’Urbanisme, Joan Alcalà, reconeix que el pla social ha fet endarrerir el projecte urbanístic però destaca la tasca “positiva” de consens amb els veïns que s’ha fet en el vessant social. La tinenta d’alcalde de Drets Socials, Sílvia Paneque, remarca que si es va aturar l’aprovació urbanística va ser perquè hi havia “un clam” de la majoria de formacions presents a l’ajuntament gironí perquè hi hagués un pla social que ho acompanyés.

Un primer esborrany

Paneque assenyala que en aquesta primera quinzena de setembre hi ha prevista una reunió per presentar un primer esborrany del pla social en la taula de negociació –amb les famílies afectades i els seus representants jurídics i els serveis jurídics de l’Ajuntament–, de la qual també formen part representants de les associacions de veïns de les Pedreres i Torre Gironella. “És un document molt consensuat”, subratlla Paneque, que no en vol donar detalls “fins a haver-ne parlat primer amb els afectats”. Creu que és d’hora per saber al ple de quin mes es podria aprovar però la idea, assenyala, és donar llum verda als dos plans conjuntament abans de final d’any.

Des de l’abril del 2015

El pla especial de les Pedreres es va aprovar en el ple del 13 d’abril del 2015 amb l’objectiu de delimitar i ordenar les activitats i els usos de la zona. Topava, però, amb una realitat més enllà dels aspectes urbanístics i paisatgístics: la situació social de les persones que hi viuen, moltes en habitatges il·legals. En concret, hi ha una quarantena d’habitatges construïts sense permisos en què viuen unes 150 persones, la majoria joves en atur. El pla urbanístic inclou l’eliminació dels habitatges en un termini de vuit anys i calia buscar una sortida als veïns. En el mateix ple de l’abril del 2015 l’equip de govern es va comprometre que la primera generació de persones que s’hi va instal·lar hi poguessin continuar vivint mentre es poguessin valdre, però l’oposició demanava un pla social.

Un any després, l’abril passat, ERC-MES va presentar una moció al ple en què demanava que es desencallés amb urgència tant el pla especial com el pla social de les Pedreres. Des de l’equip de govern es van rebutjar “les presses” i es va apostar per “fer les coses ben fetes”. Tots els grups de l’oposició van retreure el retard.


Publicado

en

,

por