El grup socialista de la Diputació fa arribar una bateria de propostes per DIPSALUT

Les propostes socialistes pel mandat 2019-2023 inclouen un programa d’atenció als fills de les dones víctimes de violència de gènere; el suport a les famílies monoparentals; la lluita contra les situacions de pobresa vinculades a atur o pobresa laboral; l’increment de recursos per a La Sopa i l’atenció a la gent gran i dependents

Els socialistes gironins han donat a conèixer les millores que proposen al pressupost i programes de DIPSALUT, l’organisme autònom de la Diputació de Girona que té com a objectiu l’elaboració de programes de salut ambiental, reducció de desigualtats i millora sobre les condicions de vida dels gironins i gironines. DIPSALUT, que té un pressupost de 14 milions d’euros, destina 5 milions d’euros a la promoció de la salut i qualitat de vida i 4 milions d’euros a la protecció de la salut.

Els socialistes han centrat les seves propostes en programes generadors d’igualtat d’oportunitats en infància, dones i aturats de llarga durada i de millora de la convivència i espai públic. Segons els socialistes, “actuar en les fases d’infància és prioritari” per garantir la igualtat entre les persones de manera efectiva. “En concret, proposem la inclusió d’un nou programa d’atenció integral als fills i filles de víctimes de violència de gènere per evitar els problemes relacionals i de disminució de rendiment escolar que es generen en aquestes situacions”, ha explicat Sílvia Paneque, representant socialista al DipSalut. “També hem demanat la inclusió de nous programes de suport d’educació en el lleure per aquells infants i adolescents que no hi poden tenir accés per motius socioeconòmics”, ha afegit.

El segon programa que proposen els socialistes pretén donar suport a les dones de famílies monoparentals amb baixos ingressos en la cura dels fills mentre elles busquen feina o treballen. “Les famílies monoparentals han crescut de manera important a la nostra demarcació, on el 93% estan formades per una dona i un o més fills, i tenen dificultats específiques en tractar-se d’una sola persona mantenint la unitat familiar” ha explicat Paneque.

Una tercera línia d’actuació prioritària pels socialistes és donar resposta a la cronificació de situacions de pobresa vinculades a l’atur o pobresa laboral. “No ens podem permetre deixar enrere a la ciutadania amb dificultats d’inserció per motiu d’edat, discapacitat, sexe o manca de formació” han coincidit els 4 diputats socialistes -Paneque, Fernández, Casellas i Ventura-. És per això que els socialistes proposen una línia permanent d’atenció individualitzada i integral a persones que sostenen unes condicions laborals precàries, amb càrregues familiars afegides (fills, persones dependents a càrrec, etc.).

Així mateix, el PSC ha demanat que s’augmenti el finançament del Consorci de la Sopa que, malgrat que dóna cobertura a tota la demarcació, només cobreix un 14% del finançament total amb 180.000 € anuals. També han instat a què s’iniciïn programes que abordin el sensellarisme amb més eficiència com el Housing First. Pel que fa a la distribució d’aliments, els socialistes demanen a l’actual govern la iniciació de la transformació del model actual cap a un de major dignificació en la recollida, “una revisió pendent des de fa alguns anys i que altres demarcacions ja han iniciat”.

En l’àmbit de gent gran i dependència, els socialistes proposen noves línies de treball d’atenció que millorin els serveis d’assistència a domicili i teleassistència ja consolidats a la nostra demarcació. Volen que en aquest camp s’engeguin programes de lluita contra la solitud no volguda i de dinamització i nous models de casals i espais de gent gran. També demanen un projecte de salut comunitària, vinculat a la tercera edat, de detecció de mancances (econòmiques, de serveis essencials, o de SAD o Teleassistència) ja que en molts municipis, no es té el control de tota la gent gran que segueix afectada per la crisi, o que està passant dificultats perquè s’ha convertit en l’únic suport econòmic familiar.

Finalment, i per tal d’introduir noves línies d’actuació, els socialistes gironins han proposat la creació de programes de millora de convivència a l’espai públic i comunitats de veïns. El PSC ha posat com a exemple de bon funcionament el programa Diàleg per a la convivència de la Diputació de Barcelona, que actua tant en espai públic com en l’àmbit educatiu, familiar o veïnal.

Sílvia Paneque, presidenta del Grup socialista a la Diputació de Girona

Publicado

en

por

Etiquetas: