El PSC defineix la Girona cultural del futur

Els socialistes treballen sobre tres idees: la pròpia crítica, nous espais de dinamisme econòmic i noves infraestructures a partir de la construcció del nou arxiu provincial a Fontajau

Els socialistes gironins han organitzat un acte sobre cultura amb Sílvia Paneque, Pere Parramon i Laura Cornejo, doctors en història de l’art, professors, comissaris d’exposicions, crítics i gestors culturals sobre les consideracions sobre la cultura a Girona i avaluar-ne els fets i reptes. “Girona va ser un exemple i una referència en cultura durant uns anys. Aquests processos sempre són polièdrics i amb molts rostres com a protagonistes. Nogensmenys, la Universitat de Girona i les facultats del Barri Vell hi varen tenir un paper rellevant. Les grans idees de la dècada dels 80 i 90 encara avui ens proporcionen empenta i prestigi. Això no obstant, cada vegada és fa més evident que Girona perd pistonada i que ens és cada cop més urgent engegar un nou impuls” ha afirmat Paneque.

Paneque ha posat tres idees sobre la taula: “La primera: tot és petit i decadent si únicament ens mirem en un mirall d’autosatisfacció. La cultura -de veritat- té un gran poder de reflexió crítica i, per tant, de potència creadora, de millora o de progrés. La segona: Girona ha de construir nous espais de dinamisme econòmic, fortalesa social i progrés econòmic. Tant les cultures com les diversitats ens hi poden ajudar molt. I una tercera idea. L’arxiu municipal pot traslladar-se al nou arxiu provincial, si el govern signa l’acord, perquè l’Estat el construeixi a Girona. Arribaria un nou equipament a la ciutat que és de la magnitud i la força de la Biblioteca Carles Rahola. No només això. Si l’arxiu municipal es trasllada al provincial, el Museu d’Història de la ciutat podrà disposar d’un espai molt més ampli a la seva actual ubicació”.

“D’altra banda, la Casa Pastors hauria de ser l’espai on s’expliqués el patrimoni material i immaterial de Girona a tots els visitants i a tothom que hi volgués venir i el Garatge Forné és un bon lloc per ubicar el nou Museu d’Art de la ciutat de Girona. Per diferents raons: per tenir l’interès de ser un edifici catalogat i tenir interès arquitectònic. I sobretot per estar ubicat en una de les portes d’entrada més utilitzades a Girona: just al davant de l’estació de trens i de bus” ha dit Paneque. L’acte, que s’ha de fet a la Casa de Cultura de Girona, ha comptat amb l’assistència d’una setantena de persones de l’àmbit cultural i de l’associacionisme. “L’última dècada, Girona ha perdut oportunitats i competitivitat. Estic convençuda que canviarem aquesta situació. I si ho fem, la cultura hi tindrà un paper importantíssim” ha conclòs la regidora i portaveu socialista.

Per la seva part, Pere Parramon ha explicat que “a la cultura se li ha d’exigir capacitat transformadora” i ha afirmat que a Girona “esdeveniments com Temps de Flors són bons i necessaris, però també fa falta la base, la cultura s’ha de fer dia a dia: un dia a través de les arts plàstiques, un altre a la comunicació, a les arts visuals, etc”. Parramon ha valorat que “l’edifici de la Casa Pastors potser no és el més adequat per a fer un museu d’Art Contemporani per les seves característiques, a més que no centralitzar tots els museus al Barri Vell i ubicar un museu d’Art Contemporani fora del Barri Vell seria una gran oportunitat per a Girona”. Finalment, Laura Cornejo ha parlat de la cultura com a “vertebradora i cohesionadora social”. Per a Cornejo, seria interessant treballar també a Girona en la gestió dels públics: “treballar amb audiències molt més qualitatives, sense deixar de banda les quantitatives, fent referència també a la inclusió i a la diversitat”. Per acabar, Cornejo també ha fet referència a que “els efectes de les retallades i les crisis han suposat una precarització estructural del sector i de manca de recursos. Calen eines i recursos públics, tant a les art visuals com a la resta del sector”.

Acte a la Casa de Cultura
Sílvia Paneque, Pere Parramon i Laura Cornejo

Publicado

en

por

Etiquetas: