Els socialistes pensen que l’Ajuntament de Girona pot dotar-se d’una ordenança reguladora i un pla director de l’arbrat per fomentar entorns urbans de qualitat natural
El grup socialista a l’Ajuntament de Girona presenta, amb una moció, un acord per a la gestió, cura i desenvolupament de l’arbrat urbà, sobretot en el moment actual de lluita i resistència contra el canvi climàtic i per la millora de la salut i la qualitat de vida de les persones. La portaveu del PSC, Sílvia Paneque, ha insistit en la idea que el canvi a la sostenibilitat presenta oportunitats per ser més eficients també en l’àmbit econòmic i per tant també més competitius.
La regidora socialista Bea Esporrín ha recordat que els beneficis dels arbres són molt nombrosos. Entre altres coses, “els arbres urbans milloren la qualitat de l’aire; ajuden a la reducció de les temperatures i a l’increment de la humitat relativa; regulen la reverberació tèrmica i lumínica provocada pels materials de construcció; ajuden a reduir el soroll i a retenir l’aigua de la pluja; i actuen com a ponts ecològics, permetent la connectivitat entre espècies a través del paisatge urbà –són suport per al desplaçament i la comunicació de la fauna”.
La moció del PSC per al Ple de 9 de maig proposa, entre altres mesures, que la ciutat es doti, en el termini de sis mesos, d’una ordenança reguladora per a la gestió i protecció de l’arbrat urbà; i treballar en l’adopció d’un pla director de l’arbrat viari ambiciós, de 10 anys de vigència. Els socialistes gironins destaquen que “els arbres formen part del patrimoni natural municipal” i troben a faltar “un instrument específic que en reguli la gestió global i sostenible”. A Girona hi ha més de 32.000 arbres urbans de 141 espècies diferents, entre les quals destaquen, per quantitat, la falsa acàcia, el til·ler i el plàtan.
“Volem determinar la màxima dotació de superfície verda a la ciutat i la seva connectivitat i com fer Girona més resilient davant dels reptes emergents, com el canvi climàtic”, ha explicat Bea Esporrín. La moció també demana la millora de la coordinació entre els serveis municipals i les empreses adjudicatàries relacionades amb l’arbrat, especialment les que talen, poden i reposen arbrat; o impulsar campanyes específiques per al coneixement de l’arbrat entre la ciutadania. El PSC també ha demanat que l’Ajuntament de Girona s’adhereixi a la Declaració del dret de l’arbre a la ciutat, coneguda com la carta de Barcelona (1995) i la participació de la ciutat en la campanya Trees in Cities Challenge promoguda per la Comissió Econòmica de les Nacions Unides per a Europa.