El PSC reclama que Girona aprofiti 384.000 euros d’una subvenció del govern d’Espanya per facilitar l’accés dels ciutadans a l’administració i solucionar l’escletxa digital

Els socialistes proposen, entre altres mesures, millorar el wifi públic gratuït, fer més cursos d’alfabetització digital, ampliar el temps de connexió permès a les biblioteques municipals, crear un Consell Municipal per a la Digitalització i elaborar un Pla Estratègic d’inclusió digital de la població gironina

El grup socialista a l’Ajuntament de Girona reclama “que Girona aprofiti una subvenció de 384.543,44 € del govern de Pedro Sánchez per facilitar l’accés dels ciutadans a l’administració i solucionar l’escletxa digital a la ciutat, complint així una moció sobre aquesta qüestió que va aprovar el Ple per unanimitat el maig del 2020”. Algunes de les mesures que proposa el PSC serien replantejar i millorar el wifi gratuït a la ciutat de Girona amb punts d’accés municipal gratuït; ampliar els cursos de formació per a l’alfabetització digital o ampliar el temps de connexió de les i dels usuaris dels ordinadors de les biblioteques municipals. Aquests, segons explica la portaveu socialista, Sílvia Paneque, “eren ja elements que demanaven canvis fa dos anys i que cal abordar amb urgència ara que tenim recursos específics per fer-ho”.

El passat 6 de novembre es va publicar convocatòria de subvencions per a la modernització i digitalització d’entitats locals amb fons del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia (PRTR). Del total de 92,77 milions d’euros de la convocatòria, un 55% anava dirigida a municipis entre 50.000 i 250.000 habitants amb un únic criteri de repartiment, en funció de la població. Fa pocs dies el Ministeri de Política Territorial va fer pública l’aportació que li pertoca a l’Ajuntament de Girona, un total de 384.543,44€. Sílvia Paneque considera que aquesta quantitat hauria d’anar dirigida al compliment de la moció i, per tant, a la reducció de l’escletxa digital.

La portaveu socialista ha explicat que “l’objectiu que persegueixen aquestes subvencions és la millora d’accessibilitat de la ciutadania als serveis púbics digitals, la reducció de la bretxa digital o la utilització de noves tecnologies emergents en el desplegament de nous serveis digitals”. En definitiva, doncs, “aquests fons tenen com a objectiu principal que les administracions s’orientin al ciutadà”.

El confinament i la crisi derivada de la Covid-19 han accelerat el tomb cap al món digital, tant en activitats públiques com en privades. Per això, Sílvia Paneque adverteix que “és evident que cal prendre mesures per garantir que la precarietat digital que pateixen alguns ciutadans no es converteixi en un element més d’exclusió social”.

El grup socialista ha recordat també que la moció aprovada fa dos anys incloïa la creació d’un consell municipal per a  la digitalització, com a òrgan consultiu i d’assessorament sobre els reptes i perspectives de la transició digital de la societat, l’economia, les organitzacions i les institucions públiques. Aquest òrgan, que ja hauria d’estar en funcionament, podria ser l’òrgan consultiu adequat per prioritzar aquests recursos. D’altra banda, un dels encàrrecs previstos per a aquest consell per a la digitalització, era l’elaboració d’un pla estratègic d’inclusió digital de la població gironina en general i en particular de la població en situació de vulnerabilitat social. “Lamentem novament la poca celeritat del govern pel que fa a les mocions aprovades al plenari i que en aquest cas concret podria ser una eina molt adequada per fer un ús eficient dels recursos públics”, ha assenyalat Paneque.

El grup municipal socialista proposa també implementar una guia de compra tecnològica per avançar en el desplegament de nous serveis digitals. La contractació pública per la innovació es recull a directives europees del 2014 i té com a objectiu desenvolupar productes innovadors que no es troben encara en el mercat ordinari.

Sílvia Paneque


Publicado

en

por

Etiquetas: