Homenatge del centenari del naixement de Josep Pallach a Figueres

Montilla, Paneque, Armangué, Casellas i Antònia Pallach participen en l’homenatge i presentació del llibre de la Fundació Campalans Josep Pallach, 100 anys

La Fundació Josep Campalans ha presentat aquesta tarda a l’auditori del convent dels Caputxins el llibre Josep Pallach, 100 anys. El President José Montilla president de la Fundació Campalans ha explicat que “la funció de la fundació és recordar a les persones que ens han precedit i un dels pares dels socialistes de Catalunya, és Josep Pallach, encara que la seva mort prematura li va impedir participar en la fundació del PSC”.

Joan Armangué exalcalde de Figueres ha fet un agraïment a la Fundació Campalans per recordar Josep Pallach a Figueres, “un referent ciutadà, un referent de valors i de la  pedagogia i del camp de la política”. Armangué ha explicat el reconeixement que li ha fet la ciutat a Pallach: l’antic col·legi de les Franceses va passar a denominar-se Escola Josep Pallach, va ser nomenat fill predilecte al 2002 , també el 2002 es van crear els premis d’experiències educatives que porta el seu nom i el 2007 es va posar el seu nom a una plaça, que va ser inaugurada pel President Montilla, Antònia Pallach i Teresa Juvé. “Recordar Pallach és un acte de justícia, va ser un reformista i un socialdemòcrata avançat. Europeista, federalista, catalanista i socialista” ha conclòs Armangué.

Paneque ha explicat que “les idees de Pallach varen configurar una de les grans esferes de pensament polític de Catalunya. El socialisme, humanisme, federalisme i europeisme de Pallach varen ser sempre una referència en el Partit dels Socialistes de Catalunya” i ha afegit que “m’interessa, en especial, de Pallach el vincle entre catalanisme i federalisme. És des d’allò que som des d’on ens podem comprometre amb la resta d’éssers humans. Catalanisme com a defensa d’una identitat lliure; i federalisme com a compromís amb la resta d’éssers humans; i, en especial, amb la resta de pobles d’Espanya i Europa”.

Pere Casellas ha definit Pallach com “un socialdemòcrata precursor del qual el PSC ha begut i ha defensat, el que ell ja deia fa anys, al llarg dels seus 43 anys d’història. Va ser un visionari i precursor. Caselles ha explicat que l’agrupació del PSC té correspondència que Pallach va enviar a Raventós els anys 55 i 56, “cartes que ja contenen moltes referències a l’europeisme i a les relacions amb els socialdemòcrates europeus”. Finalment Antònia Pallach ha destacat les paraules que va dir Quim Nadal sobre soel seu pare “entre l’exili i l’interior, Pallach és la distància més curta entre la paraula i els fets”.

Casellas, Armangué, Pallach, Montilla i Paneque a l’homenatge a Josep Pallach.

Publicado

en

por

Etiquetas: