El PSC de Girona proposa cinc línies d’actuació per impulsar la ciutat i treure-la de l’actuat estat de falta de dinamisme
El grup socialista a l’Ajuntament de Girona ha proposat cinc línies d’actuació per impulsar la ciutat en els propers anys i treure-la de l’actual estat de falta de dinamisme: Actualitzar les grans idees i els grans projectes dels primers anys de la democràcia; tolerància zero amb la inseguretat; Plantejar projectes de progrés econòmic; reforçar la marca com a ciutat de cultura i fer un gir cap a una Girona verda i sostenible, amb un gran protagonisme dels espais verds.
La portaveu socialista, Sílvia Paneque, ha recordat avui en roda de premsa que als anys 80 Girona va viure la gran transformació del barri històric de la ciutat, que es va regenerar urbanísticament, a la vegada va crear oportunitats en l’àmbit de la promoció econòmica i que aquesta transformació es va saber conjugar amb una bona feina als barris. Per a Paneque, “Girona ha anat vivint d’aquesta herència i en els darrers 10 anys no s’ha fet un esforç de modernització del projecte i de portar-ho al segle XXI”. Per aquest motiu, Girona ha perdut oportunitats i és menys competitiva avui que mai abans a la història democràtica.
“A Girona fa deu anys que no es veu cap gran projecte ni reforma. Mireu al vostre voltant i veureu que allà on estigueu, tots els equipaments i grans reformes urbanístiques les van fer els governs socialistes”, ha manifestat Paneque. “No hi ha hagut cap modernització. No hi ha hagut l’actualització de fer un centre més gran, més modern, més fort comercialment avui que ara fa 10 anys”. El PSC gironí també reivindica que durant els mandats socialistes es va cohesionar bé el conjunt de la ciutat amb equipaments, serveis i espai públic de qualitat. “Ara, a Girona no som capaços de garantir un servei bàsic tan fonamental com la llum a la zona est de la ciutat. Si no som capaços de garantir els serveis bàsics, com ens podem plantejar tenir uns serveis ciutadans avançats, forts i de gran qualitat?”, s’ha preguntat Paneque.
La portaveu socialista s’ha referit també a l’àmbit econòmic i ha donat dades de la UMAT segons les quals l’any 2020 hi va haver només 251 noves altes d’activitats econòmiques. “És el valor més baix de la sèrie, i per trobar un valor similar ens hauríem de remuntar al 2011, en plena crisi econòmica”, ha explicat. També ha explicat que en els anys 2015, 2016 i 2017 s’havia aconseguit equiparar a la ciutat l’atur femení i masculí, però que en aquests moments les desigualtat en aquest aspecte ha tornat a sorgir. A la vegada, s’ha mostrat preocupada per l’increment de l’atur de llarga duració, un fet que suposa un increment de l’escletxa social. “Si mireu anys anteriors veureu que el percentatge d’aturats de més de 12 mesos buscant feina rondava sempre el 30 o 35%, mentre que en aquests moments estem al 50%”. És evident, segons Paneque, que “per revertir aquesta situació es necessiten programes ocupacionals específics per a l’atur femení i l’atur cronificat”.
Paneque ha lamentat que l’oposició de Girona es troba amb “dificultats enormes per incidir en les polítiques de l’equip de govern” perquè “o bé els acords signats no es desenvolupen d’acord amb el que s’ha pactat o bé directament no es compleixen”. D’altra banda, s’ha referit a les excuses que sovint dona l’equip de govern assenyalant que “totes les ciutats de Catalunya han hagut d’afrontar la pandèmia per igual”. “Haver afrontat situacions difícils no fa ningú millor, el que ens faria forts és superar bé aquestes situacions”, ha assegurat. En el mateix sentit, també ha advertit que “multitud de ciutats catalanes estan repensant què ser en el segle XXI i en la propera dècada”. “Aquí aquest esforç i aquest projecte no hi és”, ha sentenciat.
Davant d’aquestes situacions, des del PSC es proposen cinc línies d’actuació per als propers anys:
- És necessari actualitzar les grans idees dels primers anys de la democràcia: tornar a enfortir i engrandir el centre com a projecte de tota la ciutat; i fer una segona transició per enfortir, crear i tenir més serveis d’alta qualitat, equipaments i espai públic que convidi a la trobada.
- Tolerància zero a la inseguretat. Fa massa temps que hi ha aquest problema i s’han de de posar tots els mitjans per recuperar l’antiga ciutat cívica i educada. La llibertat és drets i deures.
- Plantejar projectes de progrés econòmic i major competitivitat a barris que han perdut oportunitats els últims anys. La diversitat de cultures de Girona s’ha de potenciar com a clau de progrés i oportunitats. A Girona tenim barris a on és possible menjar plats dels cinc continents del planeta. Això avui a Girona és possible i ningú no hi aposta de manera decidida com una oportunitat de desenvolupament i inclusió en la diversitat.
- Rellançar la marca Girona, ciutat de cultura. Apostar de manera decidida per al nou arxiu. Convertir Casa Pastors en el lloc ideal per explicar el patrimoni històric material i immaterial del Barri Vell i Girona. Eixamplar el Museu d’Història de la ciutat i convertir el Garatge Forner en Museu d’Art Contemporani (o bé una altra ubicació, però fora del Barri Vell)
- Girona , Ciutat verda i sostenible: fer un esforç en infraestructures verdes, transformar les lleres dels rius, reforma complerta de la mobilitat, millor transport públic, definir i acabar bé la xarxa de carrils bici, etc.