Sílvia Paneque, candidata del PSC a les eleccions catalanes, demana descentralitzar Catalunya i enfortir els Ajuntaments

El finançament just dels Ajuntaments, l’ampliació de competències i recursos és una de les prioritats del PSC de Comarques Gironines. El fons Next Generation de 750.000 milions d’€ ha de comptar amb el govern compartit amb els Ajuntaments

La candidatura a les eleccions al Parlament de Catalunya del PSC de Comarques Gironines, amb Sílvia Paneque al capdavant, reunirà els pròxims dies les vint-i-set persones que formen la candidatura per establir les prioritats per a la província i Catalunya. Paneque ha reconegut que “és necessari omplir la Generalitat de municipalisme” i s’ha mantingut esperançada que la propera legislatura sigui la que finalment els Ajuntaments puguin tenir un “finançament just adequat a les responsabilitats que assumeixen les entitats municipals”. A més, ha explicitat que una Catalunya amb més poder municipal, més competències i recursos blindats seria més forta i competitiva. “Descentralitzar l’estructura política catalana és enriquir la diversitat pròpia que defineix Catalunya i enfortir la unitat civil amb uns objectius comuns de progrés, de creixement i d’igualtat entre el conjunt de la ciutadania”.

Els socialistes de Comarques Gironines creuen necessari que el nou govern de la Generalitat creï un Fons Català extraordinari per a la reconstrucció social i econòmica de Catalunya que compti amb 300 milions d’€ com a primer llindar per facilitar la recuperació de les persones i, sobretot, del teixit econòmic danyat per la crisi del coronavirus. Aquests recursos han de ser gestionats amb la participació dels consistoris municipals, consideren els socialistes. Insisteixen, a més, que la gestió dels nous fons de recuperació europeus extraordinaris de 750.000 milions d’€, Next Generation, acordats pel govern del president Pedro Sánchez, ha de comptar amb les diputacions, els consells comarcals i, sobretot, els Ajuntaments per garantir una redistribució ben feta per a la reconstrucció sanitària, social i econòmica al territori.

Sílvia Paneque ha explicat que “el nou govern de Catalunya haurà de renunciar a l’intervencionisme i a la intromissió per treballar des del respecte, la confiança i el consens”. Els socialistes han considerat que tornar a invertir en prioritats com educació, recerca científica, expansió digital o infraestructures és fer-ho també a favor de totes les ciutats i municipis de Comarques Gironines i de Catalunya. El 5% dels ingressos corrents de la Generalitat han de ser transferències periòdiques per finançar programes i serveis de competència compartida entre govern de Catalunya i els ajuntaments, ha manifestat la candidata. Ha reiterat, a més, que el país ha de recuperar el Pla de Barris. “Allà on hi ha problemes de tall de llum, d’inseguretat o de falta de cura de l’espai públic, allà on és el govern de Catalunya ha de donar oportunitats”. La socialista ha recordat que una societat es valora, en especial, per com tracta les persones i les famílies més vulnerables.

Sílvia Paneque