Sílvia Paneque: “Catalunya es troba en la paràlisi absoluta de les renovables i aquesta és la gran oportunitat econòmica i de progrés del segle XXI”

La diputada ha explicat que el Parlament no ha deixat d’emetre papers, prometre taules de diàleg i no fer absolutament res per descarbonitzar l’economia catalana. Porta 10 anys aturat en 1.270 paupèrrims MW de renovables

La diputada al Parlament del PSC, Sílvia Paneque, ha explicat que se sent molt preocupada per la gran paràlisi catalana en el desenvolupament de renovables. Aquesta tarda al Parlament es debat l’enèsima moció que interpel·la el govern a desenvolupar-les. Això no obstant, segons Paneque, el govern d’ERC i de Junts és tant conscient que són necessàries, com temorós de fer enfadar la CUP que defensa un discurs netament contrari a desenvolupar-les amb la potència que Catalunya necessita i opta per frenar els motors econòmics de Catalunya com l’Aeroport o els jocs d’hivern als Pirineus per aconseguir descarbonització. El punt de vista del PSC és que les renovables són una oportunitat de progrés, creació de riquesa, llocs de treball, desenvolupament, compromís amb les persones i el planeta. I que decréixer significaria haver d’assumir la pèrdua de competitivitat i inadmissibles conseqüències socials i humanes.

El govern de Catalunya, ha recordat Paneque, porta encallat en 1.270MW de renovables els últims 10 anys, on només hi ha hagut de nou un sol aerogenerador. “La moció de la CUP per combatre el canvi climàtic és decréixer en un escenari de crisi i, per això, demana aturar -per exemple- qualsevol ampliació de l’Aeroport de Barcelona que representa el 7% del PIB català” ha explicat Paneque. El veritable problema que el govern i el president de Catalunya és que la CUP els dirigeix i, per això, o callen o proposen taules de treball per anar allargant el problema. “Tal vegada això s’emmarqui en la negociació de pressupostos, però sembla que l’orientació general a Catalunya és no fer res que enfadi la CUP”. I això, segons la diputada, representa un autèntic problema per aconseguir que Catalunya tingui una economia profundament descarbonitzada el 2030. “Respectar els objectius europeus i internacionals per combatre el canvi climàtic està essent una quimera a Catalunya, perquè les directrius europees no són decréixer, sinó que són créixer en renovables”, ha afegit Paneque.

La diputada socialista ha explicat que el desenvolupament d’energies renovables fotovoltaiques i eòliques permet aspirar que Catalunya tingui un mercat propi enlloc d’una dependència energètica a les fòssils d’un 90% sobre el conjunt energètic, tal com succeeix avui. Ha fet esment que, en efecte, el cost serà elevat i que es necessitarà la col·laboració entre els àmbits públic i privat, però que no fer-ho encara és molt més car. El cost de l’energia a Catalunya, ha recordat, és de 9.000M€ l’any que equival a un 4,2% del PIB del país. “Aquesta és una despesa que ens debilita profundament i ofereix al nostre teixit econòmic poques possibilitats per ser veritablement competitiu”, ha lamentat la diputada. A més ha afegit que els projectes finançats des d’Europa tenen objectius finalistes i que l’oportunitat de descarbonitzar l’economia és durant aquests anys per aquesta raó. Les projeccions de la pròpia Generalitat de Catalunya, en el document emès per al PROENCAT, evidencien que la fotovoltaica en espais urbans només pot generar 21,3 GW de renovables, mentre que en són necessaris 63 de GW. “La responsabilitat política és molt important en aquesta qüestió: Catalunya no pot descarbonitzar el dia a dia del país amb autoconsum. Hi ha indústria, serveis, transports. El sector domèstic únicament és entre el 14,7% del conjunt segons l’Institut Català d’Energia”. Renunciar a renovables en espais no urbans significarà per a Catalunya, ha explicat la socialista, ens manté a la cua de les renovables a Espanya i a Europa, com a importadors de línies MAT o ens fa témer arribar a un atzucac el dia que les nuclears tanquin portes. “Quin és pla del govern? Tots els documents escrits fins ara estan caducat i no complerts o no presentats. L’acció de govern és absolutament nul·la. Es diu amb la boca petita que cal fer el canvi, hi ha moviments per a la galeria i ni un avenç real”, ha conclòs Paneque


Publicado

en

por

Etiquetas: